Woensdag 27 januari

De woensdag begint grijs en regenachtig. Wandel kortom in de miezer. Op de fiets richting het Stadhuis is het al niet veel beter. Heb ‘s ochtends vroeg een digitaal gesprek met een delegatie van het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa. Het Congres brengt eens in de vijf jaar een monitoringsbezoek aan Nederland. Spreek met ambtgenoot Vladimir Prebilic (Kocevje, Slovenië), Robert-Csongor Gruman (Vice-President Covasna County Council uit Roemenië) en met Jens Woelk (lid van the Group of Independent Experts on the European Charter of Local Self-Government uit Duitsland). Svitlana Pereverten (secretariaat Raad van Europa) treedt op als moderator. Voer het gesprek samen met de gemeenteraadsleden Ralf Sluijs (HvDH/GdM) en Chris van der Helm (VVD). Wilma Verschoor (bestuursadvies) vergezelt me. Worden bevraagd over de lokale autonomie in Nederland. Hebben het onder anderen over hoe taken en geld zijn verdeeld tussen nationale, provinciale en lokale overheid, over de positie van de burgemeester en over de samenwerking tussen steden onderling en met het Rijk. De Congresdelegatie voert nog meer gesprekken in Nederland dezer dagen en brengt tezijnertijd een rapportage uit.

Loop samen met Marjolein (kabinetszaken) naar het Politiek Terras op de vierde verdieping. Zie vanaf het terras twee glazenwassers die op (voor mij duizelingwekkende) hoogte de kou en regen trotseren en de grote ramen van het Stadhuis wassen. Praat (net als gisteren) met ze. Dat wil zeggen: zwaai. Ze zwaaien meteen vrolijk terug.

Vandaag is het International Holocaust Remembrance Day. Ook in Den Haag herdenken we op deze dag de slachtoffers van de Jodenvervolging. Sprak eerder een videoboodschap in die vandaag wordt uitgezonden tijdens de onlinelezing ‘International Holocaust Remembrance Day The Hague’. Herdenk vandaag ook andere bevolkingsgroepen die slachtoffer van het naziregime waren, denk aan de Sinti en Roma. Het verhaal van Sinti en Roma is een onmisbaar deel van de Haagse stadsgeschiedenis. Spreek op het Politiek Terras met gemeentearchivaris Ellen van der Waerden en cultureel antropoloog Peter Jorna. Peter is gespecialiseerd in Roma en Sinti en heeft in opdracht van het Haags Gemeentearchief onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Sinti en Roma in Den Haag. Neem het eerste exemplaar van zijn boek ‘Sinti en Roma in Den Haag. Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog (1900-1970)’ in ontvangst. Wat een eer. Peter vertelt over zijn onderzoek. Het was een lastige klus, want de historische bronnen die deze geschiedenis documenteren zijn schaars. Peter heeft tijdens zijn onderzoek veel hulp van een aantal leden uit de Roma- en Sinti-gemeenschap zelf ontvangen en kon zo een beeld te schetsen van het verleden van de Roma en Sinti in Den Haag. Tijdens de overhandiging zijn Madjo Roels en Edwin Grünholz aanwezig, twee representanten van de Sinti en Roma gemeenschap.

Had een mooi dankwoord voor de overhandiging van het boek in een zaaltje, maar in deze intieme setting vind ik het niet gepast een toespraak te houden. Voor het weekboek toch twee fragmentjes uit het dankwoord: ‘Onze gedachten gaan terug naar dinsdag 16 mei 1944. Een rampzalige dag. In heel Nederland werden Sinti en Roma gearresteerd en naar Westerbork gebracht. Drie dagen later gingen honderd en twaalf Haagse Sinti en Roma, samen met meer dan driehonderd lotgenoten, op transport naar Auschwitz-Birkenau (..) Laat dit boek over de geschiedenis van Sinti en Roma in Den Haag een aansporing zijn om ons te blijven inzetten voor de mensenrechten’.

Madjo vertelt dat hij opgroeide in een woonwagen die later werd verruild door een huis in het Haagse hofje De Mallemolen. Madjo werd vernoemd naar zijn broer die in 1945 terugkwam uit concentratiekamp Buchenwald. Edwin vertelt over zijn vader die het concentratiekamp Buchenwald overleefde. Indrukwekkende verhalen die me raken. Spreken afsluitend ook over voetbal (Edwin speelde ooit voor ADO Den Haag).

Zit aansluitend de vergadering voor van het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden. Spreek mijn ambtgenoten uit Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland, en Zoetermeer. Maak rond het middaguur (nader) kennis met chef kabinet Antoinet de Haan. Ambtgenoot Femke Halsema (Amsterdam) belt.

Woon een groot deel van de middag in de Raadzaal de vergadering bij van de gemeenteraadscommissie Bestuur. De commissie spreekt in de vorm van een werkbespreking over het demonstratiebeleid van de gemeente Den Haag. In Den Haag vinden, in vergelijking met andere gemeenten in Nederland, verreweg de meeste demonstraties per jaar plaats (ongeveer 1.700). Wandel na afloop terug naar mijn werkkamer. Praat kort na met een paar naaste medewerkers. Wethouder Hilbert Bredemeijer belt, net als wethouder Anne Mulder. Stap op de fiets, doe onderweg een paar boodschappen. Werk ‘s avonds thuis aan de stukken van morgen. Bel uitvoerig met Peter van Toor (juridische zaken) en met gemeentesecretaris Ilma Merx.