Woensdag 5 mei

Doe de lange versie van m’n ochtendwandeling. Het is bevrijdingsdag. Ga in de loop van de ochtend richting het Kunstmuseum (DKM), voorheen Gemeentemuseum Den Haag. Straks vindt een historische gebeurtenis plaats als Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland, via een live-verbinding de Vrijheidslezing gaat houden in een rechtstreekse televisie-uitzending vanuit het museum.

Foto: Martijn Beekman

Directeur Benno Tempel verwelkomt mij bij de deur. Doe mee aan een verkenningsronde voor het televisieprogramma met Commissaris van de Koning Jaap Smit, de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet, de voorzitter Bevrijdingsfestival Den Haag Frits Huffnagel en de directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Arianne de Jong. Praat bij met regisseur Mike van Breemen. Een klein uurtje later begroeten Jaap en ik minister-president Mark Rutte en de Duitse ambassadeur Z.E. Dirk Brengelmann bij dezelfde deur.

Vanuit Berlijn is een indrukwekkende toespraak van bondskanselier Merkel te zien en te horen. Ze beschouwt het als een ‘buitengewone eer’ en een ‘bijzonder teken van Duits-Nederlandse vriendschap’ dat ze als Duitse bondskanselier op deze speciale dag voor Nederland de Vrijheidslezing mag houden. ‘Niets kan de leegte vullen die is achtergelaten door de mensen die zijn vermoord. Niets kan het verlies en de pijn van de overlevenden wegnemen.’ Ze ziet het als de ‘eeuwige Duitse verantwoordelijkheid’ om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Luister samen met een paar andere genodigden en een aantal studenten voor het grote scherm in de tuinzaal van het museum. Na afloop mogen de studenten de bondskanselier vragen stellen. Hoe is het om als kind van de DDR nu in coronatijd zelf vrijheidsbeperkingen op te leggen? U heeft de Stasi (staatsveiligheidsdienst van de DDR) meegemaakt, hoe kijkt u naar de macht van de tech-bedrijven die alles van ons weten? Ook worden vragen gesteld over de opkomst van de AfD (rechts-extreme partij in Duitsland). Merkel antwoordt waardig en weloverwogen.

De Haagse Mily Al-Azzazi (12 jaar) houdt de kinderlezing. Haar moeder is gevlucht uit Irak en kon alleen een knuffel meenemen. Dat knuffelkuiken is nu belangrijk voor Mily. Ze vindt het soms moeilijk om in Nederland te zijn terwijl familie daar is gebleven. Toch is ze blij dat haar moeder vluchtte. ‘Anders was ik er nu niet geweest’. Ze woont ‘op’ Scheveningen, zoals de Scheveningse zelf zegt.

In een reportage zien we hoe kampoverlevende Eva Weyl nu samen met Anke Winter, kleindochter van kampcommandant Gemmeke, voorlichting over de oorlog geeft op Nederlandse en Duitse middelbare scholen. Mevrouw Weyl licht hun werk live aan ons toe in de tuinzaal van het Kunstmuseum.

Gelukkig is het droog als de premier even later buiten het Bevrijdingsvuur ontsteekt en vrijheidsambassadeur Davina Michelle zingt. Twee historische vliegtuigen van Defensie verzorgen een Flypast.

Gebruik een informele lunch in het museum met het gezelschap. Word ondertussen bij voortduring geïnformeerd over het verloop van een demonstratie op het Malieveld. Krijg bij het afscheid in een tasje twee publicaties mee ‘De bevrijding volgens ooggetuigen, 45 persoonlijke verhalen van Zuid-Hollanders’ en ‘Museum in de oorlog, Kunst in vrijheid – Radicaal modern’. Ga vervolgens op uitnodiging van Frits Huffnagel samen met Jaap Smit naar het Paard voor het bevrijdingsfestival. Er zijn opnieuw woorden vol positieve energie, nu van Majel Blonden, directeur van het Paard, over hoe zij de poptempel van onze stad samen met haar mensen door deze zware tijd loodst.

Het bevrijdingsfestival wordt uitgezonden op Den Haag TV en gestreamd naar diverse websites. Beantwoord vragen van radiopresentator Nicolette Krull en zet mijn handtekening op de festivalposter. Ga aan het eind van de middag naar huis. Praat, terug thuis, bij met chef kabinet Antoinet de Haan.