Woensdag 9 juni

Wandel in alle vroegte in de wijk. Begin vanuit mijn werkkamertje thuis om negen uur via MS Teams met een extra bestuursvergadering van de VNG. Heb aansluitend samen met de algemeen directeur van de VNG Leonard via MS Teams een kort overleg met twee vertegenwoordigers van M50. Het zijn mijn ambtgenoten Sjoerd Potters (De Bilt) en Koos Janssen (Zeist). Stap aan het eind van de ochtend snel op de fiets. Bespreek op het Stadhuis de actualiteit met een paar naaste medewerkers. Maak aan het eind van de ochtend kennis met de zeer sympathieke Sterre Spekman. Spreek in de collegekamer met wethouder Anne Mulder over de komende (financiële) retraite van het college. Fleur Venner neemt in mijn werkkamer op uitnodiging van voorzitter Ayet Suudioglu een filmpje op ten behoeve van het werk van de stichting De Jonge Ooievaar uit Laak. In de aanloop naar het EK Voetbal doen ze mee aan de landelijke campagne ‘Geef Racisme de Rode Kaart’. Werk er graag aan mee. De Jonge Ooievaar leert met rolmodellen om jongeren in de buurt iets terug te laten doen voor hun omgeving. Vandaar.

Inmiddels haalt rond één uur stadsdeeldirecteur Centrum Hassan el Houari me op bij mijn werkkamer. Pak samen met hem en m’n bestuursadviseur Ingrid de fiets en ga op pad richting het Oranjehof. Een aantal bewoners is hier een paar jaar geleden begonnen met een plan voor het vergroenen van een deel van het parkeerterrein bij het Edith Steincollege. Er zijn ook plannen voor moestuintjes, waar leerlingen en buurtbewoners hun groene vingers kunnen oefenen. Spreek met een aantal buurtbewoners en rector Gert-Jan Kloos van het Edith Stein College. Maak een rondwandeling over het andere deel van het fraaie schoolterrein, neem afscheid en stap weer op de fiets. Fiets naar het Helena van Doeverenplantsoen. Word hier opgewacht door een paar bewoners en een groot aantal kinderen die aan het genieten zijn van het lekkere weer en deelnemen aan activiteiten van het jeugdwerk. Het plantsoen krijgt veel aandacht van de gemeente, maar de bewoners vertellen dat er nog steeds overlast is. Het blijkt bijvoorbeeld uit rondzwervend vuil in de openbare ruimte. De medewerkers gaan hierover verder met de bewoners in gesprek. Krijg na afloop van de jeugdige buurtbewoonster Lemmia een prachtige tekening aangeboden. Geef een interview aan Fred Zuijderwijk die een programma maakt over het stadsdeel Centrum in verband met de nationale buitenspeeldag.Trap op Fred’s verzoek een balletje. Fred staat op doel.

Ik weet nog te scoren ook. Zeg iedereen gedag en fiets terug naar het Stadhuis. Een volgend (bedrijfs)bezoek wacht. Bezoek de IT & Security Campus en Binckhaven. Begeef me samen met Wim Kulik en Casper van der Feltz (beiden van Economie) richting de The Hague Security Delta (HSD) aan de Wilhelmina van Pruisenweg. Begroet bij aankomst algemeen directeur van de HSD Joris den Bruinen. Ook de medewerkers Karim Adarghal en Erik van der Rijt (beiden eveneens van Economie) nemen deel aan het bedrijfsbezoek. De HSD Campus in het HQ-gebouw is uitgegroeid tot een kraamkamer voor veelbelovende startups, scale-ups en innovatieve MKB’ers op het gebied van security. Jos Griffioen (onderwijsmanager Informatica Hogeschool Leiden) informeert mij over het onderwijs dat gegeven wordt in het gebouw. Bijvoorbeeld praktijkonderzoek op het gebied van Digital Forensics. Saskia de Jong van Terre des Hommes en Jasper van WatchNL vertellen over hun programma waarmee online signalen van mensenhandel kunnen worden opgespoord. Zeer de moeite waard allemaal.

Wandel naar buiten en steek over naar het voormalige gebouw van het ministerie van Sociale Zaken. Bezoek er The Hague Tech en YES!Delft. Willemijn de Boer en (de hoogzwangere) Olga Wielders leiden mij rond door het gebouw. Ervaar bij Karthik Mahadevan van Envision hoe het is een bril op te hebben die is ontwikkeld voor blinden en slechtzienden en hen ‘vertelt’ wat zij zien. Een inspirerende omgeving is het. Dat merk ik aan alles.

Meteen door naar gebouw Apollo 14 aan de Saturnusstraat in de Binckhaven. Daar zijn een aantal startups gevestigd. Maak kennis met Kars Veling, oprichter van Q42 en LessonUp. Q42 bedenkt en bouwt innovatieve apps, websites, games, robots en werkt met virtual reality technologie en kunstmatige intelligentie. LessonUp is een startup die hieruit is ontstaan. De startup helpt scholen met digitaal lesgeven. Een onderwijskundige die een maand geleden bij LessonUp aan de slag ging, vertelt me spontaan over haar eigen ervaringen tijdens de muzieklessen die zij gaf met behulp van het digitale lesprogramma. Kars Veling blijft bescheiden. ‘We zijn wereldberoemd in Nederland’.

Bel op zijn verzoek (terug) met wethouder Hilbert Bredemeijer. Lange vermoeiende dag zit erop. Fris me, terug thuis, even op. Gebruik het avondeten met good old Ferry van Schoonhoven bij La Fenice aan de Denneweg. Combineren het zakelijke met het leerzame en persoonlijke.