Zaterdag en zondag 15 en 16 augustus

Fiets zaterdagochtend vroeg een paar boodschappen in huis. Besteed een beetje aandacht aan de hortensia’s op het balkon en heb telefonisch overleg met directeur veiligheid Hans van der Vet.

Ben aan het eind van de ochtend aan de Prof. B.M. Teldersweg aanwezig bij de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag. Kevin Verbaas (kabinetszaken) en woordvoerder Frank Hitzert vergezellen mij. Net als vaker deze periode, heeft ook deze herdenking –  vanwege de coronamaatregelen – een ander karakter. Slechts een beperkt aantal personen is aanwezig bij het Indisch Monument in de Scheveningse bosjes. Gelukkig is de herdenking op televisie te zien. Herdenken het officiële einde aan de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Tot op de dag van vandaag werkt de pijn en het verdriet op onze grote voormalig Nederlands-Indische gemeenschap door. Premier Mark Rutte spreekt, net als goede bekende Aarnout Loudon (leuk zijn vrouw en hem weer eens te zien) en Maddy Batelaan, een leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum. Z.M. de Koning legt als eerste een krans ter nagedachtenis aan allen die zijn omgekomen. Leerlingen van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum uit Den Haag en leden van het Zeekadetkorps staan hem bij. De Indische klok wordt geluid en de taptoe klinkt. Er is een minuut stilte en wij zingen het Wilhelmus. Daarna volgen kransleggingen namens de burgerslachtoffers, de militaire slachtoffers, de Staten-Generaal, de Raad van Ministers van het Koninkrijk en namens Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten van Amerika, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Indonesië. Namens het gemeentebestuur van Den Haag gebeurt het in mijn aanwezigheid en die van eerdergenoemde Maddy ook. Een historisch vliegtuig, een B-25 Mitchell, vliegt over (‘Fly-past’). Zijne Majesteit de Koning opent het defilé langs het monument. Leg zelf tijdens het defilé zonnebloemen bij het monument. Vind het een mooi gebaar.

Een korte nazit in het nabijgelegen Leonardo Promenadehotel volgt. General manager Patrick Aarsman verwelkomt ons bij de deur. Maak onder anderen (nader) kennis met m’n mede-kransleggers Patricia Tjiook-Liem (‘Leuk u te zien, ik woon tegenover de Urbanuskerk in Amstelveen’) en de Utrechtse Hélène Selina van Druten die met dochter Myrthe en kleindochter Chantal de drie-generatie-krans legt. Doe samen met Commissaris van de Koning Jaap Smit Z.M. de Koning in- en uitgeleide. Het was een waardige herdenking.

Fris me thuis even op. Fiets bijna meteen door naar het Stadhuis. Bespreek met een paar naaste medewerkers van de directie veiligheid de actualiteiten en zit aan het eind van de middag een (telefonische) vergadering van de driehoek voor. Bereid ‘s avonds, terug thuis, een vrolijke avondmaaltijd. Iets later bellen m’n ouders uit Edam en wethouder Lot van Hooijdonk (Utrecht). De actualiteit in de omgeving Hoefkade-Vaillantlaan vergt later op de avond en vannacht (gelukkig) minder aandacht dan de afgelopen drie dagen. Vermaak me zondag in de privé-sfeer en lees stukken. Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus belt. Informeer hem over de laatste stand van zaken waar het de openbare orde en veiligheid betreft. Haal voor het onweer uitbreekt op de fiets een paar boodschappen in huis. Marc Prins (directie veiligheid) haalt aan het eind van de middag een paar ‘gelezen en gecorrigeerde’ stukken op. Kunnen hij en z’n collega’s er weer verder mee aan de slag. René van Eck (politie) informeert me ‘s avonds over de actualiteit in de omgeving Hoefkade-Vaillantlaan.