Openen pastafabriek Voedselbank Haaglanden, 7 juni 2024

 

Goedemiddag allemaal, Henk (Baars) en Jeroen (van Rotterdam) in het bijzonder,

 

Fijn dat u er bent, fijn dat we vandaag Het Pasta Gilde hier in de Megastores kunnen openen. Den Haag is al 125 jaar stad van vrede en recht. We huisvesten op dit vlak gewichtige internationale instellingen en organisaties. We hebben ook bedrijven die een business combineren met het streven naar een rechtvaardiger wereld. Impactbedrijven, heet dat tegenwoordig. Sommigen richten zich op verre buitenlanden, anderen houden het dichter bij huis.

Het Pasta Gilde houdt het dicht bij huis. Hier wordt pasta gemaakt voor de 100.000 mensen in Nederland die afhankelijk zijn van de voedselbanken. Een keer per week pasta voor alle klanten. Dat is het streven. Vandaag nog een productie van 1000 maaltijden per dag, maar dat zal groeien.

Het Pasta Gilde is een professioneel bedrijf, maar dan zonder winstoogmerk en ondergebracht in een stichting met ANBI-keurmerk. Een erkend goed doel dus. Zodra de tent goed draait krijgen de twee vaste krachten en de groep vrijwilligershulp van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is het plan en dat klinkt verstandig.

Waarom pasta maken als het overal – ook betaalbaar – te koop is? Dat heb ik me uit laten leggen. Voedselbanken krijgen van supermarkten vooral producten die niet lang houdbaar zijn en tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten. Naar producten als rijst en pasta is veel vraag bij de voedselbanken, maar omdat het lang houdbaar is krijgen ze het maar mondjesmaat. Door zelf kwaliteitspasta (veel vezels, goed voor je) te produceren en te verkopen aan particulieren, komt er geld binnen. Als het meezit genoeg om ook donaties te doen aan de voedselbank. Voor ieder verkocht pak pasta gaat er een gratis naar de voedselbank.

Een prachtig initiatief, helemaal in de gedachte van Den Haag Impact City. Ondernemer Jeroen van Rotterdam en je collega’s en vrijwilligers: top dat jullie dit doen. Veel succes, de pastafabriek van het Pasta Gilde is geopend.