Opening door burgemeester Jan van Zanen van het Collectielab van Muzee Scheveningen, 11 oktober 2021

 

Geachte mevrouw de directeur,
Geachte mevrouw de conservator,
Geachte mevrouw Den Heijer,

Wat een schitterende klederdracht heeft Scheveningen toch. Jammer dat we het niet meer zo veel op straat zien. Het wordt nog lastig om straks de ‘groene haring’ bij de mooiste schoudermantel te hangen. Met die haring droeg ik zojuist bij aan de opening van het Collectielab Muzee, maar eerlijk gezegd had ik tot voor kort nog nooit van een Collectielab gehoord.

Het wat en hoe van het collectielab is daarnet door conservator Justa van den Bulk uitgelegd. Het lijkt mij een uitstekende manier om de hele schatkamer van Muzee goed in kaart te brengen. Op zoek te gaan naar de verhalen achter de objecten. Niet alleen met professionals en andere museummensen, maar met de Scheveningers zelf. Zo wordt het museum met alles erin een plek waar het dorp haar verhaal vertelt aan volgende generaties en bezoekers.

Vergeef mij als ik een oneerbiedige vergelijking trek, maar iedereen die al eens de zolder van het ouderlijk huis heeft moeten opruimen weet hoe lastig dat is. Alles dat er staat kon nog eens van pas komen, was te mooi om weg te doen, was misschien geld waard of had betekenis voor wie het daar heeft neergezet.

Onder het stof in het donker lijkt het allemaal waardeloos. Afgestoft en in het licht kijken we opnieuw. Broers en zussen zijn het snel eens over de meeste stukken, oude verhalen komen naar boven. Weet je wie dat nog gedragen heeft? Of in welke stormnacht angstig naar deze klok is gestaard? Maar er is ook discussie over wat moet blijven en wat weg kan. Een waardevol gesprek dat ook hier gevoerd gaat worden.

Met het plaatsen van een ‘groene haring’ maakte ik zojuist een eerste keuze. Daar gaan er nog veel van volgen, want experts en bezoekers gaan de komende tijd met elkaar verhalen delen over de stukken van de collectie. Verhalen die de nieuwe opstelling tot leven brengen. Met de ‘groene haringen’ kan iedereen laten weten welk object met welk verhaal een prominente plaats in het museum verdient. Zo wordt Muzee nog meer van de Scheveninger gemeenschap dan het al is.