Toespraak door Jan van Zanen bij de opening van de tentoonstelling Let’s Meet, 25 maart 2022

 

Dank Sandra, Bibi-Joan en David,

Wat geweldig dat jullie als goede vrienden en verwante kunstenaars samen exposeren. Leuk dat ik de officiële opening mag doen. Het thema van de fototentoonstelling is verbinding. Daar kun je alle kanten mee op, maar hier wordt echt iets verbonden.

Bij Bibi-Joan gaat het om lichamelijkheid en in deze expositie vooral om aanraking onder mannen. Dat ligt in onze cultuur toch iets gevoeliger, dan aanraking onder vrouwen.  Sandra verdiept zich langdurig in verhalen van mensen. Mensen waarvan we ons vaak eerder afkeren, dan de nabijheid zoeken.

Bij David zien we weinig mensen. Het gaat bij hem om de binnenwereld. David heeft de alledaagse beelden van zijn dagelijkse fietstochtje van en naar het werk vastgelegd. Hij passeert zeven bankjes en laat ons het uitzicht zien. Zeven potentiële rustpunten waar je aan voorbij kunt trappen. Zeven punten waar je even zou kunnen gaan zitten om stil te staan bij je automatismen. Wat is er zo belangrijk dat ik hier niet even blijf? Waarom sla ik hier niet af naar een onbekende bestemming?

Ik ken David omdat hij naast foto-kunstenaar ook verantwoordelijk is voor de ICT bij de Bestuursdienst en de gemeenteraad van Den Haag. Hij pendelt zelf dagelijks tussen de wereld van beeld en reflectie en het werk van hard- en software. Een schijnbaar contrast. Want uiteindelijk draait het altijd om mensen en verbinding.

Ik wens jullie alle drie een succesvolle expositie.