Toespraak door burgemeester Jan van Zanen bij de opening van de IFFC Crime Week, 10 mei 2022

 

Beste deelnemers aan de financial crime week,

Het IFFC begon in het Vredespaleis en vestigde zich op de campus van The Hague Security Delta. Een Haagse organisatie met een brede scoop. Het past precies in het Haagse profiel van vrede, recht en veiligheid. Zoals steeds meer bedrijven en organisaties hoogwaardige en ondersteunende diensten leveren die zorgen dat onze stad aan kop blijft.

Hier in New Babylon lopen de komende dagen vertegenwoordigers rond van publieke en private organisaties die allemaal betrokken zijn bij de bestrijding van economische criminaliteit. Mooi om te zien dat het IFFC nu zo veel expertise op het gebied van financieel economische criminaliteit bij elkaar weet te brengen.

Financiƫle integriteit en veiligheid zijn essentieel voor een rechtvaardige samenleving. Drugscriminaliteit, mensenhandel, fraude, witwassen en cybercrime zetten die samenleving onder druk. Dat raakt het leven in Haagse wijken. De enorme inkomsten uit deze praktijken ontwrichten onze samenleving ook op een ander niveau. Fout geld koopt invloed of dwingt die af.

De grenzen tussen legaal en illegaal, boven- en onderwereld, online en offline, nationaal en internationaal vervagen. De vervlechting rukt steeds verder op. Hoe bestrijden we complexe financiƫle constructies waarvan nog nauwelijks is vast te stellen of het gaat om criminaliteit? Hebben we eigenlijk wel een goed beeld van aard en omvang als het gaat om dit soort zaken?

Met deze en andere vragen zult u zich tijdens deze Crime Week bezighouden. Een urgente zoektocht naar antwoorden. Want met het grote criminele geld eroderen onze instellingen en dat is voelbaar tot in de wijken van mijn stad. Wat we zoeken zijn bezems. Om de trap te vegen van bovenaf tot in de straten van Den Haag.

Ik wens u een vruchtbare bijeenkomst.