Opening door Jan van Zanen van Jazz en Route in Beeld & Geluid, 15 december 2023

 

Beste Jurjen, Tom en Toine, Jazzliefhebbers,

Aardig dat ik deze editie van Jazz en Route mag openen. Doe dit in aanwezigheid van wethouder Saskia Bruines.

Dit is een evenement dat helemaal hoort bij de Haagse jazz traditie. Vandaag en morgen staat een keur aan artiesten klaar op tal van verrassende locaties. Zo verbindt Jazz en Route eten, drinken en shoppen in de Haagse binnenstad met swingende jazz en aanverwante stijlen. Toegankelijkheid, verbinding en kwaliteit staan centraal. Met nationale- en internationale artiesten in en rondom het Koninklijke Kwartier.

Hier in Beeld & Geluid beleven we een avond met de vibe van een stomende New Yorkse club. Te beginnen met een speciaal herdenkingsconcert opgedragen aan de broers Ack en Jerry van Rooyen. Haagse jazzhelden pur sang. En we hebben een primeur: de uitreiking van de eerste editie van de Jerry van Rooyen Award.

Ack nam het initiatief tot de prijs die de naam draagt van zijn broer die in 2009 overleed. Ack heeft nog voor zijn overlijden in 2021 samen met de vakjury de eerste winnaar van de Jerry van Rooyen Award kunnen aanwijzen: Joan Reinders, geweldig.

En later vanavond volgt nog het releaseconcert van het nieuwe album van het Peter Beets Trio met de Amerikaanse ster drummer Greg Hutchinson. Maar zo meteen eerst jazz van een gelegenheidsformatie met oude bekenden uit de kring van de broers Van Rooyen.

Geniet ervan.