Toespraak Jan van Zanen bij de opening van de middag van het Zeekadetkorps Den Haag, 18 september 2021

 

Lieve kinderen, beste ouders, Zeekadetten,

 

Wat leuk dat ik deze middag mag openen. Het Zeekadetkorps Den Haag presenteert zich en iedereen mag overal op en in.

We vieren vandaag de 100e verjaardag van de Enterprise, het Korpsschip van de Zeekadetten in Den Haag. Het was ooit een vrachtschip, gebouwd voor de kanalen van België en Frankrijk. Nu is het de trots van het Korps Den Haag. Namens de gemeente: van harte gefeliciteerd.

Het Zeekadetkorps is een van de weinige jeugdverenigingen in de Binckhorst. De Binckhorst verwacht de komende jaren nieuwe bedrijven, maar ook woningen en nieuwe inwoners. Voor de jeugd van nu en de jonge Bickhorstbewoners van straks, is het Zeekadetkorps een prachtkans om nautische dingen te leren, te sporten en plezier te hebben.

Het korps is er ook voor volwassenen – ja dames en heren ik kijk u aan – die vrijwilligerswerk willen doen. Als kaderlid, als bestuurslid of als ondersteunend vrijwilliger. Tegen u zeg ik: doe mee als je iets met varen hebt en kinderen wat wilt leren. En natuurlijk is het Zeekadetkorps er niet alleen voor de Binckhorst. Ook inwoners uit andere wijken, zoals het Laakkwartier, zijn van harte welkom.

Ouders, kinderen en kadetten: jullie gaan deze middag van alles doen op en rond de Enterprise. Het schip bezoeken, meevaren met de schouw of een zeilboot of je blijft aan wal, hier op de parkeerplaats van de Caballero fabriek.

Jullie vermaken je en je wordt misschien op een idee gebracht: een toekomst op het water. Want als het water je trekt, is er werk in ‘nautisch Nederland’. Bijvoorbeeld bij de marine, in de binnenvaart, de visserij of de offshore. Je tijd bij de zeekadetten is een mooie manier om uit te vinden of een nautische opleiding iets voor je is.

De Enterprise is volgende week weer te bezoeken, maar dan in Leidschendam tijdens de Vlietdagen. Ook hoor ik van een plan om tijdens de herfstvakantie weer op kamp te gaan. Daarna blijft het korpsschip voor de rest van dit jaar langs de kade liggen. Maar ook dan is er iedere zaterdagmiddag iets te doen.

Het Zeekadetkorps viert in 2023 het 70-jarig bestaan. Ik hoop van harte dat ik daar weer bij kan zijn. Voor nu: iedereen veel plezier.