Opening door burgemeester Jan van Zanen van het Nederlands Bierproeffestival, 19 mei 2022

 

Beste brouwers, bierliefhebbers en bezoekers,

 

Wat mooi dat we hier in de Grote Kerk deze Haagse traditie na twee jaar weer kunnen oppakken. Een nieuwe editie van het Nederlands Bierproeffestival met deelname van bijna 50 brouwers uit heel Nederland, waaronder een aantal uit Den Haag. Ik herinner mij bijvoorbeeld een bezoek aan de prachtige locatie van kloosterbrouwerij De Haagsche Broeder.

Persoonlijk ga ik net iets vaker voor een glaasje witte wijn. Maar het is mij niet ontgaan dat we een groot land zijn in de wereld van de ambachtelijke bieren. Met ruim 900 brouwerijen en een omvangrijke export is het ambachtelijke bier allang van een niche tot een serieuze sector geworden. Met deze opening van het Nederlands Bierproeffestival openen we ook de Week van het Nederlandse bier. Een week waarin tal van Nederlandse brouwers hun deuren openen voor het publiek.

Biervrienden,

Mooi dat we hier in Den Haag gastgever mogen zijn van evenementen zoals dit. Een goede gelegenheid om de florerende sector van het ambachtelijke bier in het zonnetje te zetten. Om Den Haag te promoten als de stad waar een goed glas bier wordt gebrouwen én geschonken. Laat mij u niet verder ophouden. Doet u vooral waarvoor u gekomen bent: oriënteer u op het aanbod, werk aan uw relaties en proef van wat gebrouwen is.

Proost.