Opening nieuwsfoto en sportfoto van het jaar 2023 Atrium, 9 januari 2024

 

Beste mensen (fotografen/fotoprofessionals),

Welkom in het Atrium van ons stadhuis. Welkom bij deze opening van de tentoonstelling van de 100 beste foto’s van het jaar. Een expositie die hier nog tot het einde van de maand te zien zal zijn. Tevens heet ik u welkom bij de eerste uitreiking van de nieuws- en sportfoto van het jaar onder de vlag van de Stichting Nieuwsfoto. Een initiatief van ANP, Beeld &Geluid en de Nederlandse Sport Pers (NSP).

Samen met enkele andere sponsoren, steunt de gemeente Den Haag de Stichting Nieuwsfoto van harte. Want de stichting is hier niet zomaar gevestigd. Het ziet Den Haag naar eigen zeggen als: ‘Een omgeving waar niet alleen veel (landelijk) nieuws wordt gemaakt, maar waar ook wordt gereflecteerd op de onmisbare rol van hoogwaardige- en pluriforme journalistiek. Onmisbaar voor een betrouwbare informatievoorziening en het functioneren van democratie en rechtstaat.’ Ik had het zelf niet mooier kunnen verwoorden.

De vakjury’s hebben hun keuze gemaakt. We gaan dat straks horen van de voorzitters: Pia Dijkstra, oud-nieuwslezeres en oud-Kamerlid voor de nieuwsjury. Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF voor de sportjury. Daarnaast heeft iedereen online een keus kunnen maken uit 10 nieuwsfoto’s en 10 sportfoto’s voor de publieksprijs 2023. Ook daarvan gaan we de uitslag straks horen.

Die uitslag staat al vast, maar ik wil toch mijn keuze uit deze top-10 lijstjes met u delen.

Bij de sport zag ik de foto die Koen van Weel maakte van Max Verstappen die zijn overwinning viert in de F1 Grand Prix van Nederland. Een foto als een klassiek schilderij. Dan Mathieu van der Poel na het winnen van de wegrace bij het WK Wielrennen. Een foto van Robin van Lonkhuijsen waardoor ik extra uitkijk naar de eerste etappe van de Tour de France Femmes 2024 van Rotterdam naar Den Haag. En dan het juichen van Lutsharel Geertuida van Feijenoord bij de 2-3 tegen Ajax. Tom Bode heeft het prachtig vastgelegd.

Bij de nieuwsfoto’s ga ik helemaal voor Den Haag. Zoals de stichting zegt: een belangrijke plek als centrum van politiek en democratie. Als eerste de foto van de klimaatactivisten die voor de negende dag op rij weggedragen worden van de A12. Een foto van Jeroen Jumelet zonder heroïek, maar met aandacht voor het zware handwerk dat de ruggen van agenten belast bij het afvoeren van de demonstranten. Dan Geert Wilders, gefotografeerd door Remko de Waal, op het podium van het Scheveningse Café Seepaardje na zijn monsterzege bij de Tweede Kamerverkiezingen. Op drie Mark Rutte die zijn vertrek uit de politiek aankondigt. Ook hier was het Remko de Waal die een kantelmoment in de Nederlandse politiek treffend wist vast te leggen.

In het volste vertrouwen in de keuze van de jury’s en het geïnteresseerde publiek, laat ik het programma verder over aan presentatrice Annette van Soest. De Stichting Nieuwsfoto wens ik nog veel succes bij het versterken van de waardering voor de professionele nieuws- en sportfotografie.