Kort woord bij de officiële opening van Café-Brasserie ‘Nationaal’

 

Beste Maarten, waarde gasten,

 

De zaak is al even open, maar ik ben blij dat ik vandaag de kans krijg bij te dragen aan de officiële opening. Want dit is niet zomaar een nieuw café in de Haagse binnenstad. Dit is horeca met een uitstraling alsof het er al die tijd al was. Een tijd die begon in het Belle-Epoque. Een periode van bloei voor kunst en wetenschap, van rust en welvarend burgerdom. Van fraaie architectuur en Grand-Cafés als dit. De tijd van de Eerste Vredesconferentie in Den Haag, het begin van Den Haag als stad van vrede en recht.

Maarten,

Jij bent als horecaondernemer met diverse zaken in deze omgeving een goede bekende van de gemeente Den Haag. Niet alleen omdat je met jouw ondernemerschap bijdraagt aan de stedelijke economie en de vitaliteit van de binnenstad. Het zit ook in de wijze waarop je dat ondernemerschap en jouw cafés vormgeeft. Je bent niet van de ‘concepten’ die overal hadden kunnen zitten. Je begint steeds bij de geschiedenis en de identiteit van een pand.

Dit Rijksmonument is van Stadsherstel. Het werd na grondig bouwhistorisch onderzoek gerestaureerd en getransformeerd. Zoals een beeld verstopt zit in het marmer en vrijgemaakt wordt door de beeldhouwer, zo bracht Stadsherstel de grandeur en allure terug die schuilde achter gipsplaat en verlaagde plafonds.

Maarten,

Jij hebt vervolgens samengewerkt met de architect Peter Drijver, een geestverwant waar het gaat om herbestemming. In de achterkamer komt de sfeer van het zeventiende-eeuwse herenhuis terug, aan de voorkant de ruimte en openheid van het negentiende-eeuwse Café Nationaal.

Mijn felicitaties aan Stadsherstel, aan  jou, de architect en het hele team dat hieraan de afgelopen twee jaar keihard heeft gewerkt. Felicitaties aan Den Haag met deze aanwinst voor de ‘verblijfskwaliteit’ van onze stad. Een onderneming die eruitziet of hij er altijd al was en er altijd zal zijn.

Café-brasserie ‘Nationaal’ is hiermee officieel geopend.