Opening door Jan van Zanen van schouderkliniek ‘De Schouderdokter’ in het Laakkwartier, 6 oktober 2023

 

Beste Pol Huijsmans, Marja de Jager, moeder Huijsmans, medewerkers, familie, relaties, opleiders (waaronder Cor van der Hart jr),

 

Het heeft even geduurd, na 12 jaar opleiding hoor ik net, maar nu is het zover … Van Rijswijk naar Zoetermeer en nu dan naar Den Haag … Een hoogwaardige medische voorziening beginnen in het Laakkwartier … om dat te steunen is de reden van mijn komst … ‘De schouderdokter’ is niet zo bescheiden. Ik realiseer me dat. Maar ‘Een schouderdokter’ op de voorgevel, is toch weer een letter meer. En Pol moet natuurlijk ook de kosten een beetje bewaken …

Gelukkig heb ik tot nu toe geen ernstige schouderklachten gehad – laat ik dat afkloppen. Maar ik weet dat veel mensen geplaagd worden door pijn of lichamelijke beperking door problemen in de schouder. Dat is vervelend voor iedereen die het treft, maar misschien nog wel meer voor mensen die een afstand ervaren tot de medische stand. Al helemaal als er ziekenhuizen aan te pas komen. Met ‘De Schouderdokter’ kiest u er bewust voor deze patiënten een laagdrempelige voorziening te bieden in hun eigen omgeving.

We hebben het vaak over het behouden of versterken van het voorzieningenniveau in de wijken. U doet het gewoon door deze schouderkliniek hier in het Laakkwartier te vestigen. Een hoogwaardige voorziening met een team van professionals waaronder een neuroloog en later mogelijk een reumatoloog en een pijnbestrijdingsspecialist. Een schouderlab voor bewegingsanalyse in deze kliniek moet meer inzicht geven in wat er nu precies misgaat in een geblesseerde schouder.

In wijken als het Laakkwartier kampen mensen bovengemiddeld vaak met chronische gezondheidsklachten. Dat heeft te maken met een reeks van sociaal-maatschappelijke oorzaken waaraan we ook als gemeente werken. Maar daar hebben de schouderpatiënten in het Laakkwartier nu niet zoveel aan. Die kunnen gelukkig terecht in uw kliniek.

Ze zijn daar in goede handen, want u geniet een uitstekende reputatie als orthopedisch chirurg en tekende voor belangrijke vernieuwingen in uw vak. Voor nu en hier wil ik vooral het maatschappelijk belang benadrukken van uw initiatief om juist hier een schouderkliniek te beginnen. De samenwerking met Apotheek Transvaal – en mogelijk andere partners in de wijk – versterkt de lokale economie. Het geeft bovenal het signaal af dat mensen met hun schouderklachten gezien worden. Dat er zorg van hoog niveau met een lage drempel beschikbaar is. Ik wens u veel succes.

Dan leg ik nu mijn ambtsketen af. Doe een witte jas aan en geef u met een reflexhamer een schouderklopje. Dat heeft u zeer verdiend. Met deze symbolische handeling verklaar ik ‘De schouderdokter’ officieel voor geopend.