Opening van de Vrijheidsmaaltijd, 5 mei 2024

 

Beste Hagenaars en Hagenezen, welkom allemaal,

 

We schuiven in Den Haag voor de derde keer aan voor de Vrijheidsmaaltijd. Een prachtige nieuwe traditie die gestaag uitbreidt. Er is inmiddels niet alleen een centrale soepmaaltijd in het Museumkwartier. We zijn vorige maand al begonnen met de Soepstories, een tentoonstelling in het Atrium van het stadhuis. Inwoners van verschillende komaf zijn op de foto gegaan en vertellen hun verhaal over de betekenis van vrijheid. Zelf hang ik er ook tussen.

Dan was er de Haagse Hap wedstrijd. Een wedstrijd voor de beste bijgerechten voor deze maaltijd. Ter inspiratie is er proef gekookt bij het ROC Mondriaan. De recepten van enkele volwassenen en de kinderen van de KC Diamant Oekraïne school hebben uiteindelijk gewonnen.

Het resultaat: hartige Oekraïense pannenkoekjes, ze heten ‘Deruny’. Met daarbij een limonade van kers en appel. Applaus voor de kinderen van de KC Diamant Oekraïne school. Daarnaast is er de kleurrijke ‘Rainbouw Sally salade’ van Maria Tichelaar en een exotische edamame-boerenkooldip van Mayura Thawornpradit. Applaus voor Maria en Mayura.

En dan natuurlijk de Vrijheidssoep zelf. Een creatie van de Haagse TV-Chef Nick Toet. Een tomatensoep zoals de oma van Nick die maakt, maar dan met een Aziatische twist. We gaan er zo dadelijk van genieten onder begeleiding van het cultureel programma, gepresenteerd door theatermaker Francis Broekhuijsen.

Voor de soep koud is en de rapen gaar, nog even het volgende: dit alles zou niet mogelijk geweest zijn zonder de dames van fa-bricage (we hebben elkaar nog gesproken bij ADO) en Stichting Museumkwartier. Zij weten zich gesteund door het Nationaal Comité 4&5 mei, de gemeente, tal van sponsors en veel vrijwilligers in de hele stad.

Want dit jaar gaan we niet alleen hier met elkaar aan tafel, maar op ongeveer vijftig plekken in de stad. Vijftig plekken waar Hagenaars en Hagenezen elkaar ontmoeten en spreken. Waar we onze verhalen van de vrijheid delen. Vieren dat het kan en tonen dat de vrijheid het waard is om voor op te komen.

Eet smakelijk.