Plaatsing jubileumtapkraan Dunea (locatie: Wijnhaven), 2 juli 2024

 

Beste mensen van Dunea en omstanders,

 

Dank dat ik de eerste jubileumtapkraan in de vorm van de Haagse watertoren in gebruik mag stellen. Ik begrijp dat ook de andere plaatsen in het verzorgingsgebied van Dunea er een aangeboden zullen krijgen, maar dit is de eerste.

Dat bewoners en bezoekers van Den Haag hier straks gratis en voor niks gezuiverd duindrinkwater kunnen tappen, is om meer dan een reden geweldig.

In de eerste plaats omdat het ons eraan herinnert dat we van ver gekomen zijn. Van de slechte hygiƫnische omstandigheden en het onbetrouwbare drinkwater van eind negentiende eeuw, naar riolering en schoon drinkwater voor iedereen. Dat is de verdienste van stadvernieuwers, woningcorporaties en het nu 150-jarige Dunea.

Bij Dunea gaan de zorg voor drinkwater en ons duingebied hand in hand. Het filter van het duinzand is nog altijd essentieel. Ook of juist nu de behoefte aan drinkwater met de stad mee ontwikkelt. Een ontwikkeling die duurzaam moet zijn. Houdbaar voor nu en later.

Dat brengt mij bij de tweede reden om enthousiast te zijn over de publieke watertapplaatsen van Dunea. Het geeft iedereen de mogelijkheid om bidons, doppers en flesjes te (her)vullen met heerlijk Haags kraanwater. Dat scheelt weer in de aanschaf van plasticverpakkingen en het zorgt voor minder afval op straat.

De derde reden is natuurlijk de bijdrage die de tappunten leveren aan de verblijfskwaliteit van onze gastvrije stad. Ik reken ook voor de komende 150 jaar op de innovatieve kracht van Dunea. De kracht om de groeiende stad voldoende drinkwater van goede kwaliteit te blijven leveren.

De locatie van deze tapkraan, de Wijnhaven, is de afgelopen tijd helemaal opgeknapt. Er zijn nu ook prettige zitplekken, waar je even kunt gaan zitten met een beker, gevuld met water uit de Dunea tapkraan, om maar iets te noemen.

Met veel plezier verklaar ik deze taptoren voor geopend.