Toespraak door Jan van Zanen bij de uitreiking van het predicaat Hofleverancier aan De Bataaf Mannenmode Loosduinen, 30 oktober 2023

 

Geachte Commissaris van de Koning,

Familie Van Es, Frank, Mirjam, kinderen, relaties, leveranciers, trouwe klanten, genodigden,

Wat een eer hier bij te kunnen en mogen zijn. Ontmoette Frank eerder, was op bedrijfsbezoek in de prachtige zaak, spraken over het lief en leed van het ondernemen.

Familiebedrijven ligt mij na aan het hart. Mijn grootvader en later mijn ooms hadden in Edam een groothandel in kaas. Als neefje van de bazen werd ik regelmatig ingezet. Ook wel eens als ik liever iets anders was gaan doen. Zelf ben ik een andere kant opgegaan – ik begrijp dat jullie zonen zich bekwamen in de veiligheid en in de retail en dat jullie schoondochter onderwijskundige is, zo zie je maar, het kan verkeren –  maar ik het respect voor familiebedrijven is er bij mij met de paplepel ingegoten. Voor mensen die een eigen zaak opbouwen, uitbouwen en weten over te dragen op de volgende generatie: echt chapeau.

Uw grootvader Van Es begon in 1923 zijn eerste winkel in de Hobbemastraat. Al snel volgde filialen elders in Den Haag, Loosduinen en Hoek van Holland. In de jaren zestig kwamen twee zoons in de zaak. Het accent kwam op Herenmode te liggen. 1986 was een droevig jaar. Opa van Es en zoon Kees kwamen kort na elkaar te overlijden. Aan kleinzoon Frank de zware verantwoordelijkheid de zaak over te nemen.

Hij heeft de focus helemaal op Loosduinen gelegd. Daaruit is de zaak gegroeid die we nu vooral kennen als De Bataaf Mannenmode. Een begrip in Loosduinen en omgeving. Voor modieuze en meer formele herenkleding tegen een betaalbare prijs. Niet voor niets de zaak waar onze chauffeurs zich graag representatieve werkkleding laten aanmeten.

Het doet mij genoegen weer eens de gelegenheid te hebben om ons MKB – en het familiebedrijf in het bijzonder – in het zonnetje te zetten. Het gaat in Den Haag vaak over de internationale instellingen in onze stad, over de zetel van parlement en regering. Over high tech, startups en scale-upos. Allemaal heel belangrijk. Maar laten we niet vergeten dat het MKB van onschatbare waarde is voor onze stedelijke economie en de leefbaarheid van onze stad. Het wezen van de samenleving. Het doet mij daarom deugd dat aan u het predicaat Hofleverancier is verleend. Den Haag en Loosduinen waren, zijn en blijven trots op u.

 

Van harte gefeliciteerd.