Toespraak door Jan van Zanen bij de presentatie van het ADO Den Haag Clubboek, 12 november 2023

Dank je wel Wietze,

Beste makers en iedereen die heeft bijgedragen aan het officiƫle ADO Den Haag Clubboek,

Clubiconen, directieleden, geachte aanwezigen,

Voor mij is het een eer om hier samen met Lex Schoenmaker, Lucienne Reichardt, Wim van Laar en Natascha van Grinsven-Admiraal op het podium te staan, op deze plek en op dit moment.

Gisteren schreef Wim van Zaanen (met dubbel aa, de rijke tak van de familie) al over het boek op de regiosport pagina van het AD/Haagsche Courant. Hij schreef ook over de legendarische speler Wim Tap. Een van de oudere broers van mijn vader, Oom Henk van Zanen, had een beetje dezelfde speelstijl. Hij werd ooit in Edam bij EVC (Edamse Voetbal Club) ‘Tappie’ Van Zanen genoemd, naar Wim Tap. Voor mij is dus vandaag de cirkel rond, dat begrijpt u …

En daar staat het boek. Wat een monument voor het Haagse voetbal is het geworden. Wat een eerbetoon aan meer dan honderd jaar clubliefde en saamhorigheid. Wat een stoeptegel van een naslagwerk. Geen idee wat ik zou krijgen toen ik inschreef voor het boek, maar dit is waar voor je geld.

Alle bekende en minder bekende verhalen uit de roemrijke historie staan erin. Alle wedstrijden sinds 1905. Alle opstellingen, doelpunten en andere data voor de voetbalnerds. Maar liefst 1600 mensen hebben dit boek mogelijk gemaakt door het te kopen in de voorverkoop. Laat het me allemaal vertellen, want ik heb natuurlijk nog geen letter gelezen.

Los van de inhoud, waar ik me later op zal storten, is dit boek belangrijk omdat het een verhaal vertelt van Haags samenkomen. Van groen en geel, van zand en veen, van hier en elders, jong en oud, arm en rijk: allemaal ADO.

Dat is best bijzonder. Want Den Haag is een stad van verschillen, van mensen en groepen die elkaar niet overal tegenkomen. Wel bij ADO. Op de tribune, bij clubdagen, bij het koffieapparaat op het werk. Dat moet ik mij soms goed voor ogen houden, want we hebben bij vlagen natuurlijk ook een hoop te stellen met ADO. Met de club, het stadion, de supporters en de … burgemeester.

Maar vandaag gaat het daar niet over. We houden een prachtig boek ten doop, de club presteert en we kijken vol vertrouwen uit naar de wedstrijd tegen Cambuur. Ik verheug me erop.