Dankwoord door Jan van Zanen bij de presentatie van het boek ‘Naked The Hague’, 30 september 2022

 

Beste Jules,

 

Dank voor dit ongetwijfeld prachtige boek ‘Naked The Hague.’ Een fotoboek dat zich met kwetsbaar bloot wil afzetten tegen de mythe van perfectie die ons allerwegen wordt voorgehouden. Een boek waarvoor we in de eerste plaats de auteur, fotograaf en docent aan de Haagse Hogeschool Leon Schröder moeten bedanken: dank u wel, Leon Schröder.

Tweehonderdvijftig gewone lijven, naakt en gekleed. En voor wie meer wil, de hele tentoonstelling die we vanavond hier in Voorburg openen.

Hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman – goedenavond mevrouw Woertman – is gepromoveerd op het onderwerp lichaamsbeeld. Zij werpt de vraag op: ‘Wie ben ik als niemand kijkt? In mijn geval iemand die een stuk jonger is met een iets ander postuur. Of dat met de ideaalbeelden uit media en commercie te maken heeft, weet ik niet. Mijn fysieke zelfbeeld wordt in ieder geval dagelijks gecorrigeerd door de spiegel en de beelden die ik van mijn publieke optredens terugzie.

Neemt niet weg dat de hang naar perfectie het imperfecte voor veel mensen alweer aantrekkelijk maakt en het gewone bijzonder. Ook dat is terug te zien op billboards en bushokjes. Hoe het ook zij: ik steun van harte de oproep van mevrouw Woertman om onze oordelen over uiterlijkheden zoveel mogelijk op te schorten en onszelf te tonen zoals we zijn. Eigenlijk precies zoals dat in dit boek gebeurt.