Opening door Jan van Zanen van de schrijversavond voor Oekraïne, 28 mei 2024

 

Beste Michel Behre (directeur Crossing Border)

Tommy Wieringa, Iris Koppe, Jelle Brandt Corstius en alle andere schrijvers,

Welkom iedereen hier in het Theater aan het Spui,

 

Na een succesvolle try out in Winterswijk is er nu dan de eerste officiële schrijversavond voor Oekraïne. Een avond georganiseerd door Crossing Border voor het collectief Schrijvers voor Oekraïne.

Fijn dat ik als burgemeester van Den Haag – stad van vrede en recht – deze opening mag verrichten. Met u hoop ik dat de agressors in Oekraïne spoedig in onze stad terecht zullen staan voor hun misdaden.

Schrijvers tonen betrokkenheid in hun schrijven en spreken. De leden van het collectief Schrijvers voor Oekraïne doen dat ook, maar u doet nog veel meer. U ontkracht actief de Russische desinformatie (dezinformatsiya) over de oorlog in Oekraïne. Op grond van eigen waarneming en schrijnende getuigenissen. In essays en interviews, in mediaoptredens en ontmoetingen met politici.

Met avonden als deze werft u fondsen die via Protect Ukraine ten goede komen aan beschermingsmiddelen voor Oekraïense militairen. Want zoals u zelf heeft kunnen constateren: er is tekort aan alles en geen soldaat draagt twee dezelfde schoenen. Minstens zo belangrijk aan al uw activiteiten: het helpt Oekraïne hoog op de agenda te houden. Tot de overwinning en de wederopbouw van daarna.

Een mooie literaire en strijdbare avond voor iedereen, ook voor alle schrijversavonden die nog zullen volgen.