Start Community Art project Thuis in Den Haag in Vadercentrum Laak, 13 mei 2024

 

Goedemiddag allemaal,

We hebben net kennis gemaakt met kunstenares Kathrin Stalder en haar ideeën achter dit project. Mooi dat dit initiatief nu ook naar Den Haag komt. Ik zie een aantal bekende gezichten: Astrid (Feiter), Bram (Poons), Lawrence (Eghosa), vrijwilligers van het Vadercentrum en musici van het Residentie Orkest. Was hier vorige week ook. Voel me eigenlijk al thuis hier.

Thuis kan zijn waar je je hoofd op een kussen legt (Papa was a Rollin Stone/ The Temptations). Voor pensionado’s met een camper is thuis waar je parkeert. Wij hier in Den Haag willen een thuis zijn voor iedereen. Voor de mensen die hier altijd hebben gewoond, voor de nieuwkomers van gisteren en vandaag, voor tijdelijke inwoners en de mensen die hier willen blijven.

Dat thuisgevoel raakt soms wel eens zoek. Omdat de stad en je buurt verandert. Omdat je ouder bent en niet meer zoveel aansluiting vindt. Omdat je heimwee hebt naar waar je vandaan kwam en moeilijk kan wennen aan dit nieuwe thuis waar alles anders is en anders gaat. In een stad met zoveel verschillend thuisgevoel zoeken we steeds naar wat we delen. Naar een gezamenlijk gevoel van trots en thuis in Den Haag.

Daarom ben ik blij met de Orde van het Haags Verhaal, ben ik graag beschermheer van die club. Het initiatief dat, onder leiding van Astrid Feiter, Hagenaars en Hagenezen in alle soorten en maten met elkaar in contact brengt. Daar past dit reizende ‘Haagse huis’ perfect in. Een lappenwoning die langs de stadsdelen trekt. Een plek waar iedereen zijn thuisgevoel in borduurdraad kan ophangen. Zo groeit een verzameling waar we over een jaar ‘de rode draad’ in zullen ontdekken.

Graag leg ik zo dadelijk met een laatste steek (opperborduurster mevrouw Mieke geeft me les) de laatste hand aan mijn eigen thuisgevoel in borduurwerk. Ik hoop het over een jaar terug te zien tussen heel veel ander borduurwerk in een goedgevuld ‘Haags thuis’.