Startbijeenkomst Regionale Vastgoedtafel, 17 oktober 2024
Goedemiddag allemaal,
Welkom bij de opening van de regionale vastgoedtafel Den Haag. Een bijeenkomst in het teken van de strijd tegen witwassen en fraude in de vastgoedwereld.
Als burgemeester van Den Haag zie ik dagelijks de effecten van criminaliteit. Soms verschuilt de misdaad zich achter façades. Vastgoed bijvoorbeeld. Belangrijk voor ontwikkeling en voorspoed van de stad, maar helaas ook een aantrekkelijk instrument voor criminelen om illegaal verkregen geld wit te wassen. Bovendien worden verworven panden soms weer gebruikt voor criminele activiteiten.
Dit raakt niet alleen Den Haag, maar alle gemeenten in onze regio. Via het RIEC koppelen we de gemeenten en overheidspartners zoals de politie, de belastingdienst en de FIOD in een integrale aanpak. Vandaag verbinden we daaraan ook andere publieke en private partners in ons gebied. Want we hebben elkaar nodig om het tij te keren.
Witwassen is een financieel misdrijf, maar het ondermijnt ook onze samenleving. Criminele winsten worden gebruikt om vastgoed te kopen, te huren of te ontwikkelen. Dit zorgt voor vertroebeling van de markt, stijgende prijzen, het wegdrukken van eerlijke ondernemers en het schaden van de lokale economie. Sterker nog: het corrumpeert onze samenleving.
Drugshandel, mensenhandel en fraude besmetten het vastgoed en andere sectoren. Bonafide ondernemers en dienstverleners worden verleid of onder druk gezet om mee te doen in schimmige transacties. Door witwassen aan te pakken halen we crimineel vermogen uit de economie, versterken we de integriteit van onze financiële systemen en beschermen we eerlijke bedrijven tegen oneerlijke concurrentie.
De strijd tegen witwassen is dus geen kwestie van één partij, één sector of één organisatie. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Hier komt de publiek-private samenwerking in beeld. Samenwerking tussen poortwachters, toezichthouders, gemeenten en opsporingsdiensten. Omdat u hier vandaag samen aan tafel zit, loop ik ze kort met u langs.
De poortwachters: dat zijn de banken, notarissen, vastgoedmakelaars en accountants. U signaleert als eersten een verdachte of ongebruikelijke transactie. Dit is geen eenvoudige opdracht. Want hoe onderscheid je het illegale geld van een legitieme transactie? En moet je nou wel of niet melden als je niet zeker bent of er echt iets illegaals aan de hand is? Ik hoop dat u door deelname aan deze tafel uw achterban nog beter kunt ondersteunen.
De toezichthouders: het bureau Financieel toezicht (BFT) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Wat fijn dat u vandaag aanwezig bent. Het is van groot belang dat toezichthouders stevig in hun schoenen staan, voldoende capaciteit hebben en samenwerken met zowel private partijen als opsporingsdiensten. Dat u zicht heeft op nieuwe trends en ontwikkelingen. Hopelijk draagt deze regionale tafel daaraan bij.
De gemeenten: wij als lokale overheden hebben een unieke positie door nauwe betrokkenheid bij de inrichting en het beheer van de fysieke leefomgeving. Wij verstrekken vergunningen op bouwprojecten of initiatieven. Wij hebben door onze taken veel informatie rond vastgoed. Voor ons ligt er daarom een belangrijke rol in het herkennen en voorkomen van mogelijk witwassen via vastgoed.
De opsporingsdiensten: Organisaties zoals de politie, het Openbaar Ministerie en de FIOD zorgen voor het daadwerkelijk aanpakken en vervolgen van witwassers. U heeft informatie van alle partijen nodig om uw werk nog beter te kunnen doen. Elk van ons kan het missende puzzelstukje leveren in uw onderzoek naar vastgoedcriminaliteit. Maar deze informatie moet u dan wel bereiken.
Om dit goed te kunnen organiseren moeten we barrières wegnemen voor samenwerking en informatiedeling. Hier ligt een belangrijke taak voor ons allen ondersteund door het RIEC. Om te zorgen voor duidelijkheid, transparantie en voldoende waarborgen voor alle betrokkenen. Het vraagt ook het lef om een stap naar voren te doen en gewoon te gaan samenwerken: dat is waarom we vandaag hier zijn.
Laten we voorwaarden voor samenwerking borgen, laten we lef tonen.
Dank u wel.