Toespraak bij de onthulling van muurschilderingen Beatstad bij Elandstraat en Prins Hendrikplein

Beste mensen,

Wat fijn, om hier vandaag te zijn.

Om u te ontmoeten én om bij te dragen aan de onthulling van twee muurschilderingen. Muurschilderingen die de roem van Den Haag als Beatstad nummer 1 op een aardige manier zichtbaar maken. En zo een stuk Haagse cultuurgeschiedenis levend houden. Een mooi initiatief van Henk Augustijn.

Dadelijk zullen we op het Prins Hendrikplein het portret onthullen dat de Haagse graffitikunstenaar Roelof Schierbeek – hij is hier aanwezig, mijn complimenten – heeft gemaakt van de veel te vroeg overleden Mariska Veres. Een fantastische zangeres en een onvergetelijke, prachtige vrouw. Samen met Shocking Blue vergaarde zij wereldfaam met het nummer ‘Venus’. ‘A goddess on a mountain top’. De allereerste nummer-1-hit in Amerika van Nederlandse makelij. Wat zeg ik, van Haagse makelij.

De tekst is van Robbie van Leeuwen, gitarist van Shocking Blue, maar daarvóór ook van de Motions. En dat brengt mij bij deze muurschildering hier tegenover ons, van de eveneens Haagse kunstenaar Ringo Mollinger, want Robbie schreef óók de tekst van ‘Wasted Words’. Rudy Bennett, die ik ken uit Amstelveen, zal het zo nog eens zingen. Rudy heeft nog meegemaakt dat in het Kurhaus, bij het optreden van de Stones, maar ook een keer in Utrecht de zaal kort en klein werd geslagen. Dat hoorde erbij in die jaren, zo zei hij nog niet zo lang geleden in een interview. Vandaag houden wij het wat rustiger, wat mij betreft.

‘Wasted words’ is een protestsong over discriminatie en burgerrechten. Na 55 jaar nog altijd actueel. Helaas, moet ik eraan toevoegen. Maar als ergens de tekst van dit lied op de muur moet staan, dan wel in Den Haag. Want naast Beatstad nummer 1 is Den Haag natuurlijk ook de internationale stad van vrede en recht. De stad met in haar DNA de Vier Vrijheden uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: De vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van geloof, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van vrees. Een leven zonder angst, in vrijheid, vrede en waardigheid. Daar gaat dit lied over.

Aan u en mij de opdracht om ons ervoor te blijven inzetten dat dat geen ‘wasted words’, verspilde woorden blijven. Voor iedereen, ongeacht huidskleur, geslacht, geloof, geaardheid of wat dan ook. In die geest draag ik graag bij aan de onthulling van deze muurschildering.