Uitreiken koninklijke onderscheiding aan Kees de Groot

Geachte aanwezigen, 

Beste meneer de Groot, 

Heel bijzonder om in de setting van uw huiskamer te staan.   

Het is dit jaar in verband met de corona-crisis een heel bijzondere Lintjesregen geworden, waarbij u op 23 april van de vorige burgemeester heeft gehoord dat u door onze Koning onderscheiden bent.   

U was op 25 juni tijdens de Lintjesregen in Den Haag op vakantie. Fijn dat ik vandaag bij u in de huiskamer mag zijn, om u alsnog de versierselen uit te reiken.  

Beste meneer De Groot,  

Sinds eind jaren zestig zet u zich in voor het amateurvoetbal in onze stad en wel bij voetbalvereniging Die Haghe.  Er is eigenlijk geen onderdeel van de vereniging waar u niet bij betrokken bent of bent geweest.   Van jeugdleider en jeugdsecretaris tot jeugdtrainer en jeugdvoorzitter, technisch begeleider voetbalzaken, barmedewerker en begeleider van jeugdkampen.  Het enige wat u niet was is penningmeester. Daarnaast draagt u nu als clubmanager zorg voor het onderhoud van het clubhuis en de kleedruimtes. Tevens bent u contactpersoon voor de onderhoudsploeg van de gemeente en coördineert u de bezetting van de velden. In de jaren negentig initieerde u bovendien het voetbal voor mensen met een beperking.  U geeft nog steeds trainingen en met al die activiteiten in uw portefeuille bent u vrijwel dagelijks op de club te vinden.  Een verenigingsmens in hart en nieren, zo kunnen we u gerust omschrijven.   

De gedrevenheid en absolute trouw waarmee u zich al zo lang voor de club inzet, is bewonderenswaardig. Van vrijwilligers zoals u kunnen amateursportverenigingen er nooit genoeg hebben.   

Die Haghe heeft ú en is daar zeer verguld mee. Men kan op u rekenen, dag en desnoods ‘s-nachts, bij mooi weer of slecht weer, de club staat met grote letters in uw agenda. 

Behalve voor ‘uw’ voetbalclub bent u ook nog jaren actief geweest als vrijwilliger bij koorvereniging Concertante. En daar heeft u uw partner leren kennen. U organiseerde, samen met anderen, de concerten en koorreizen.  Ook was u enkele jaren bestuurslid en voorzitter van de vereniging. 

Kortom, u bent een man bij wie het vrijwilligersbloed door de aderen stroomt en daar zijn wij in onze stad bijzonder trots op.   

Het doet mij dan ook groot plezier u te mogen melden dat Zijne Majesteit de Koning heeft besloten u,   

Cornelis Leendert de Groot 

te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege uw jarenlange verdiensten.

Van harte gelukgewenst.