Toespraak door burgemeester Jan van Zanen, voorafgaand aan de uitreiking van het Predicaat Hofleverancier aan Schildersbedrijf Koek en Reinders door Commissaris van de Koning Jaap Smit, 17 november 2022

 

Meneer de Commissaris,

Geachte heren Hoskens en Wolters, Mevrouw de Jong,

Regelmatig spreek ik over Den Haag als stad van vrede en recht. De regeringszetel, hofstad en thuisbasis van internationale organisaties en diplomatie. Vertel hoe we die positie koesteren en versterken. Hoe we de netwerken van kennis en kunde faciliteren en een broedplaats zijn voor hippe startups en scale ups van allerlei soort. Dat doe ik graag en met overtuiging.

Net zo graag en met overtuiging – als kleinzoon van een kaasgroothandelaar – vertel ik hoe belangrijk het Midden- en kleinbedrijf voor onze stad is. Hoezeer maakbedrijven, ambachtelijke ondernemingen en winkels zorgen voor producten en diensten. Voor werkgelegenheid en een levendige stad met een eigen sfeer. Daarom is het goed dat er momenten en gelegenheden zijn als deze. Een moment waarop de 101-jarige geschiedenis van een bedrijf de revue mag passeren en een passende bekroning krijgt.

Schildersbedrijf Koek en Reinders is typisch zo’n degelijke vaste waarde in de stadseconomie van Den Haag. Een bedrijf dat al een eeuw lang meebeweegt met de ontwikkeling van de stad. Een onderneming die bijna veertig jaar lang vanuit de Cornelis Speelmanstraat opereerde om daarna een gloednieuw pand in de nieuwe uitleg van Mariahoeve te betrekken. Een vakspecialist met een kwaliteitsreputatie.

Een dergelijke reputatie verwerft een bedrijf niet zomaar. Dat vraagt meer dan goed schilderwerk. Daarom is steeds veel aandacht besteed aan het personeel en de arbeidsvoorwaarden. Het is een van de redenen waarom het bedrijf tijdens de kredietcrisis van 2009 in problemen kwam. De Race to the Bottom bij de inschrijvingen was niet vol te houden. Gelukkig wist het bedrijf een doorstart te maken en konden vaste contracten en klanten behouden blijven.

Ook de situatie van dit moment vraagt om veerkracht en volharding. Van bestuur en gemeente. Van bewoners en bedrijven die de ruggengraat vormen van onze stad. Ik feliciteer schildersbedrijf Koek en Reinders met het meer dan honderdjarig bestaan en wens u een volgende eeuw als Haags kwaliteitsbedrijf in schilderwerken. U heeft het predicaat zeer verdiend. Ik zie het als bekroning van uw bedrijf, maar ook als hart onder de riem voor het gehele Midden- en kleinbedrijf. Onze samenleving kan niet functioneren zonder een florerend Midden- en kleinbedrijf.