Uitreiking door Jan van Zanen van een Stadspenning aan stichting Jeugd Vakantie Activiteiten, 13 juli 2023

 

Eveline van der Harst,

[oud-bestuurlid, nu projectleider koek en zopie]

Bestuurders, genodigden, vrijwilligers, vakantievierders,

Goedemorgen allemaal,

 

Wat mooi dat ik aanwezig mag zijn bij de Open Dag van de stichting Jeugd Vakantie Activiteiten. Vooral omdat dit de vijftigste keer is dat de Haagse jeugd in de eerste weken van de zomervakantie naar Duinrell komt voor leuke activiteiten. Dank ook Jasper (Jansen Verplanke), vorig jaar aan de Duinstraat zwaaide ik samen met jou de bussen uit. En bij dit jubileum hoort ook nog een verrassing, maar die komt straks.

Niet iedereen gaat op vakantie en zeker niet de hele zomervakantie. Daarom is het fijn dat er in die lange zomer wat te doen is. Al vijftig jaar kun je hier een week of langer spelen en sporten, muziek maken, toneelspelen of een serieuze workshop EHBO volgen. Er zijn de Duinrell attracties en het belangrijkste: je bent met elkaar. Dat laatste geldt zeker voor de spannende tienernacht. Een nacht die begint met disco, een spooktocht en toch nog een beetje slapen in de grote tenten.

Per week doen ongeveer duizend kinderen mee. Van kleuter tot tiener. En dat drie weken lang. Het betekent dat in dit vijftigste jaar de 150.000ste deelnemer moet zijn ingeschreven. Al die kinderen zijn al die jaren opgevangen door een enorm team van vrijwilligers. Van organisatie tot activiteitenbegeleiding. Van kookploeg tot zorg bij ziekte en heimwee.

Al die vrijwilligers – maar zeker ook de sponsoren – bezorgen Haagse kinderen ieder jaar opnieuw een onvergetelijke ervaring. Daarvoor wil de stad Den Haag ze in dit jubileumjaar eren. Daarom reik ik Eveline – en daarmee alle vrijwilligers van de afgelopen halve eeuw – de Stadspenning van Den Haag uit.

Van harte gefeliciteerd en nog vele jaren.