Uitreiking door Jan van Zanen van twee bronzen KMRD-reddersmedailles, 16 april 2024

 

Beste Raymond van Mourik en Oscar Nijst,

Jullie redding van twee jonge toeristen uit het water bij de Scheveningse Pier is een verhaal van opmerkelijk toeval, geluk en daadkracht. Raymond, jij was op 12 september vorig jaar op het strand voor een training in het kader van het EK Lifesaving. Die training werd gefilmd door Edward van Cuilenborg. Tijdens het filmen zijn twee jongens iets verderop aan het einde van een golfbreker te water gegaan. Ze zijn niet bedacht op de stroming en kunnen niet goed zwemmen. In reactie op hun hulpgeroep kom jij als ervaren redder en voormalig directeur van de reddingsbrigade in actie.

Van Cuilenborg blijft van afstand filmen en ziet jou – Oscar – de enige surfer op het water die middag, op je board te hulp schieten. De jongens klampen zich met moeite aan het board, maar dreigen dat niet vol te houden, terwijl jij Oscar hen uit de stroming bij de golfbreker probeert te halen. Als Raymond het drietal bereikt, slagen jullie er samen in de jongens ongedeerd aan land te brengen. Ze krijgen het advies zich voortaan niet dieper dan tot hun zwembroek in zee te begeven en al zeker niet bij een golfbreker.

Voor de film zijn er nu niet alleen beelden van een training, maar ook van een echte redding. Training en opnamen worden voortgezet alsof er niets is gebeurd, Oscar peddelt weer naar buiten voor een volgende goede golf om op te surfen. Daar had het bij kunnen blijven als filmer Edward van Cuilenborg deze opmerkelijke redding niet had aangemeld bij de reddingsmaatschappij.

Dat geeft mij de gelegenheid om nog eens het belang van voorlichting over de gevaren van het zwemmen in zee onder de aandacht te brengen. Het biedt mij vooral de kans om hier, in aanwezigheid van Anneke Westerman van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (KMRD), twee daadkrachtige redders de bronzen medaille van de reddingsmaatschappij uit te reiken.

Van harte gefeliciteerd.