Toespraak door Jan van Zanen bij de uitreiking van Zuidwest-speldjes, 4 april 2023

 

Beste allemaal,

Waar zouden we zijn zonder de inwoners van Morgenstond, Moerwijk, Bouwlust en Vrederust? Nergens. Gelukkig wonen in Den Haag Zuidwest veel betrokken inwoners. Mensen die, vaak zonder op te vallen, heel goed werk doen voor hun buurt en hun medebewoners. Sinds een jaar of twee zetten we deze ‘stille krachten’ op gezette tijden in het zonnetje. Zodat wij kunnen zeggen: dank je wel voor je onvermoeibare inzet voor de buurt. Zo ook vandaag. Het gaat om zes vrouwen. ‘Vrouwen die bouwen’. Zo luidt ook de naam van hun whatsappgroep.

Mag ik als eerste Ashana Pal naar voren roepen?

Ashana, jij bent actief in wijkwinkel Bij Betje, waar jij ongeveer twee jaar geleden als vrijwilliger bent begonnen. Voor jou was dat een sprong in het diepe, maar inmiddels ben je er coördinator. Onder jouw leiding is de wijkwinkel uitgegroeid tot een levendige plek waar iedereen zich thuis voelt. Een grote groep buurtbewoners luncht er dagelijks en er worden ontbijtjes uitgedeeld aan kwetsbare gezinnen.

Ahlem  Benali.

Ahlem, jij staat ook wel bekend als de ‘razende reporter’ van Moerwijk. Je blogt, vlogt en maakt verhalen over Moerwijkers. Met een kritische blik schrijf je over thema’s die in de wijk spelen, zoals armoede en discriminatie. Jouw doel is om het verhaal van de wijk bij het grotere publiek voor het voetlicht te brengen.

En dan Wendy Broeders.

Wendy, in buurtkamer HWP10, gevestigd op het Heeswijkplein, zwaai jij de scepter.  Top. Je staat bekend om je enthousiasme, energie en doorzettingsvermogen.

Jamila Choukoud.

De emancipatie van vrouwen uit de buurt, de ‘Moerwijk Moeders’, daar zet jij je met hart en ziel voor in, Jamila. Jouw doel is vrouwen steviger in hun schoenen laten staan.

En nummer 5: Renate Stüger.

Wat zou Buurtkamer De Luyk zijn zonder jou, Renate? Onder jouw enthousiaste leiding is de Jan Luykenlaan nummer 119 uitgegroeid tot een belangrijke ontmoetingsplek in de buurt.

En ten slotte Mayura Thawornpradit.

Nóg een vrouw die bouwt. Mayura, ook jij maakt deel uit van het groepje ‘Vrouwen die bouwen’. In de zomer van 2022 kreeg jij al een Zuidwest-speldje voor jouw werk voor buurtkinderen die in armoede leven. Vandaag dus geen speldje, maar wel een bos bloemen.