Viering 55-jarig jubileum Arya Samaj Nederland en 150 jaar Hindoestaanse immigratie

Welkomstwoord Jan van Zanen viering 55-jarig jubileum Arya Samaj Nederland (ASAN) en conferentie 150 jaar Hindoestaanse immigratie 10 juni 2023.

Dank voorzitter voor de uitnodiging hier aanwezig te zijn,
Dank voor uw woorden en de bloemenkrans/sjaal die ik zojuist gekregen heb,

U viert vandaag het 55-jarig bestaan van de vereniging Arya Samaj [Aria Samáásj]. U staat met deze conferentie ook stil bij 150 jaar Hindoestaanse immigratie. Eerst in Suriname, later in Nederland. Een uitgebreid programma laat vandaag sprekers aan het woord over migratie en integratie. Er is cultuur en muziek.

Vorig jaar al mocht ik de heer Soebedar toespreken bij de jaarlijkse lintjesregen. Onder zijn vele verdiensten voor de Hindoestaanse gemeenschap valt ook de oprichting van Arya Samaj en de realisatie van de verenigingsgebouwen en het Mandirpark.

Sindsdien is Arya Samaj verbreed tot een overkoepelend landelijk adviesorgaan voor het welzijn van de Hindoestanen in Nederland. Mijn felicitatie bij het 55-jarig jubileum en de vitaliteit die uw gemeenschap vandaag toont.

Het is mooi dat u het thema van migratie en integratie tijdens deze conferentie breder oppakt dan voor de Hindoestaanse groep alleen. Want migrantengemeenschappen hebben allemaal een eigen verhaal en een eigen manier van omgaan met hun migratiegeschiedenis. Maar daaronder ligt veel gemeenschappelijks.

Het is ook goed dat u vandaag uitgebreid ingaat op de positie en het perspectief van de Hindoestaanse jongeren in Nederland. Wethouder Kavita Parbhudayal en de jongeren zelf zullen daar vanmiddag bij stilstaan en over discussiëren.

Want net als jongeren uit andere migrantengroepen, treedt de jeugd van Hindoestaanse afkomst steeds zelfbewuster buiten de eigen groep. Dat is winst voor de jongeren zelf, maar ook voor de stad en de Nederlandse samenleving.

Het jubileum van de vereniging, uw vitale gemeenschap ondanks en dankzij de migratie: reden genoeg om later vandaag ook met elkaar te dineren en te genieten van livemuziek.

Wens u een boeiende conferentie en een feestelijk samenzijn.