Vrede en Recht ontbijt met scholieren in Nieuwspoort, 7 september 2023
Goedemorgen allemaal,
Fijn dat jullie naar Nieuwspoort zijn gekomen voor dit ontbijt over Den Haag, internationale stad van vrede en recht. Dank aan Willem Post die deze ontbijtsessies organiseert.
Jullie kennen Willem misschien van tv waar hij als Amerika-deskundige vaak zijn commentaar geeft.
Willem houdt – net als ik – van Amerika. Hij schrijft en spreekt er veel over.
Ik mocht er ooit een tijdje wonen en studeren.
Als je de kans krijgt: zeker doen.
Willem en ik houden ook allebei van Den Haag.
Mooie stad achter de duinen, maar vooral bijzonder als de zetel van regering en parlement.
Hoofdstad van onze democratie en al meer dan een eeuw stad van Vrede en Recht.
Wat dat inhoudt en waarom dat zo belangrijk is, geeft Willem met dit ontbijt – en allerlei andere initiatieven – graag door aan de Haagse jongeren van nu, aan jullie.
We danken onze reputatie en de wapenspreuk – Vrede en Recht – aan het feit dat hier in 1899 het Hof van Arbitrage werd opgericht.
Een ambitieus initiatief om te proberen internationale geschillen voortaan op te lossen via internationaal recht en niet met wapens.
In 1913 kwam daar de stichting van het Vredespaleis bij en vestigden de eerste andere internationale instellingen zich in Den Haag.
De oorlog in voormalig Joegoslavië – nu dertig jaar geleden – was lang het grootste gewapende conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.
Het Joegoslavië Tribunaal – en enkele andere spraakmakende veroordelingen van oorlogsmisdadigers – hebben laten zien dat de wereld zich vanuit Den Haag niet alleen hard maakt voor vrede.
Den Haag staat ook voor vervolging van daders.
Daarom is onze stad nu ook de plek voor het vastleggen van de oorlogsfeiten in Oekraïne.
Om ooit de daders na een eerlijk proces te kunnen straffen.
Den Haag is niet alleen gaststad van internationale instellingen en organisaties. We zijn ook zelf actief als internationale stad.
Hier werd in 2016 het Global Parliament of Mayors opgericht, een netwerk voor en door burgemeesters van steden over de hele wereld.
Steeds meer mensen wonen in de stad en steden zijn dus steeds belangrijker bij het oplossen van grote vraagstukken. Bijvoorbeeld rond vrede en veiligheid, maar ook milieu, klimaat en rechtvaardigheid.
Als voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) mocht ik al veel internationaal werk doen.
Dat blijf ik doen als executive president van de wereldvereniging van gemeenten UCLG (United Cities and Local Governments) en hopelijk binnenkort ook als een van de twee voorzitters van het Strong cities Network.
Dit netwerk is gericht op samenwerking van steden bij de bestrijding van polarisatie en extremisme.
Binnen de UCLG draag ik bij aan de versterking van lokale democratie, aan vrede en recht dicht bij huis.
Ook hier in Den Haag, want zelfs in de stad van vrede en recht valt voor Hagenaars en Hagenezen nog veel te verbeteren aan het gevoel van échte invloed en inclusiviteit (oftewel: iedereen doet ertoe en kan meedoen).
Dat geldt zeker ook voor Haagse jongeren.
Daarom is het goed dat jullie de grote internationale instellingen leren kennen, maar ook ontdekken hoe je zelf de toekomst van Den Haag mee vorm kunt geven.