Welkomstwoord bij de Ocean Race bijeenkomst

Geachte aanwezigen,

 

Van harte welkom, hier in de Visafslag. Het Haagse monument waar vanmorgen nog vis is geveild. Een monument en vishandelscentrum waar al sinds jaar en dag de strengste hygiëne-eisen gelden. Kijkt u maar eens naar dat opschrift daar: verboden te roken, eten, drinken én spuwen.
Het is maar dat u het weet.

Ook namens wethouder Sport Hilbert Bredemeijer, een warm welkom aan alle zeilers, officials en Haagse ondernemers hier aanwezig. Ik noem topzeiler Gerd Jan Poortvliet en de ondernemers van North Sea Farmers, Haagsche Croquetterij, Vishandel Simonis en Brouwerij Haagsche Broeder.

De wethouder zal straks ingaan op het belang van topsport voor de brede sportbeoefening en daarmee voor een ‘fit’ Den Haag. Maar eerst een paar woorden van mijn kant.

Dezer dagen is de Visafslag het hart van het Ocean Live Park.
Want ook dit jaar doet de Ocean Race Scheveningen aan.
Dit evenement markeert het begin van een bijzondere Haagse zeilzomer.
Deze dag staat in het teken van de Port Race van de VO65 boten.

Van de vier grote zeilevenementen die in 2023 plaatsvinden, de Olympische Spelen, de America’s Cup, The Ocean Race en het WK Zeilen, komen de laatste twee naar Den Haag.
Voor de mensen met een bredere belangstelling dan het zeilen alleen, staan op Scheveningen deze week ook Vlaggetjesdag en Festival Classique op het programma. Hiervan krijgt u straks een voorproefje uitgevoerd door Jannelieke Schmidt en Jelena Popovic.
Ook daar zie ik u natuurlijk graag weer.

Dat wij de Ocean Race voor de derde keer mogen verwelkomen is niet zo vreemd.
Den Haag en Scheveningen hebben zich ontwikkeld tot hét centrum van de zeilsport in Nederland.
Het Topzeilcentrum Den Haag, opgeleverd in 2017, is een door NOC*NSF officieel geaccrediteerd Nationaal Topsport Centrum Zeilen.
Een logischer plek voor dit evenement is er dus niet.
Deze keer is het Ocean Live Park in en rond de haven.
Daardoor waren geen tijdelijke constructies nodig, maar konden bestaande accommodaties worden ingezet.
Een stuk duurzamer dus.

En over duurzaamheid gesproken: dat is een thema dat hoog in het vaandel staat van de Ocean Race. Er zijn summits over het behoud van een gezonde oceaan en er vindt wetenschappelijk onderzoek plaats.
Tijdens de stops ondertekenen de havensteden een verklaring ter ondersteuning van het initiatief voor een Universele Verklaring van de Rechten van de Oceaan. In aanwezigheid van burgemeester Marco Bucci van Genua zal ook ik straks deze ondersteuningsverklaring tekenen.
Van het mondiale- terug naar het lokale perspectief. Tientallen schoolklassen komen deze week naar de haven, niet alleen om naar de boten te kijken, maar ook om les te krijgen over zaken als duurzaamheid en schoon water.

In het kader van de Ocean Race zullen schoolkinderen meehelpen met het schoonmaken van Haagse grachten en het strand.
Activiteiten die onderdeel zijn van het leggen van verbindingen tussen sportevenementen als de Ocean Race en de (schone) stad Den Haag.
Iets waar we in Den Haag veel waarde aan hechten.
Zo is het Watersportverbond bijvoorbeeld druk bezig om kinderen hun eerste zeilervaring te geven, met programma’s als de Optimist on Tour.
Om zo het enthousiasme voor zeilen door te geven aan de komende generatie.

Zoals gezegd zal over twee maanden het WK Zeilen hier plaatsvinden.
Dat wordt het grootste zeilevenement dat ooit in onze stad heeft plaatsgevonden.
Een fikse logistieke uitdaging.
We zijn in Den Haag wel wat gewend, dus het komt goed.
Maar nu eerst de Ocean Race en alle andere festiviteiten daaromheen.
Een fijne week voor iedereen.