Toespraak door Jan van Zanen bij het wijksuikerfeest in het gebouw van stichting Islamitische Organisatie Nederland (STION), 29 april 2023

 

Excellenties, Mohamed Basri (ambassadeur Marokko) en Rachid Seghrouchni (consul Marokko),

Youssef Bouyazdouzen en Said Bettah (organisatoren wijksuikerfeest),

Iedereen die heeft bijgedragen en iedereen hier aanwezig,

 

De Ramadan is volbracht. Een periode van bezinning en soberheid wordt met eid al-Fitr, het Suikerfeest, afgesloten. De vastentijd – met aandacht voor familie, directe omgeving en geloofsbeleving – wordt verruild voor het Suikerfeest, feest van saamhorigheid en verbinding.

Hier zijn het de Stichting Islamitische Organisatie Nederland (STION) en de BBG Boxing Club die de verbinding hebben opgepakt. Ben rondgeleid en heb fraaie presentaties van de deelnemende organisaties aan dit feest gezien. Heb ook gemerkt hoe veel mensen zich hier laten inspireren en een fijne tijd met elkaar doorbrengen.

Straks zet u samen niet alleen de luiken open voor ontmoeting tussen organisaties en initiatieven. U gaat ook echt naar buiten. In het park zult u met sport en spel nader kennismaken. Met behulp van sport en spel, deelname van de politie, organisaties uit de zorg, de boxing club en nog veel meer.

Ik verheug me erop zo meteen met u naar buiten te gaan.

Het is verbinding in de praktijk. Het laat zien dat onder andere ook het geloof een belangrijke inspirator kan zijn voor een stad die samenkomt ondanks grote verschillen.

Ik wens de ambassadeur, de consul en iedereen hier aanwezig een fijne voortzetting van dit Suikerfeest.

Dank u wel.