Ga zwemmen en bijna meteen door naar het Stadhuis. In m’n werkkamer staat de autocue klaar. Sabine (communicatie) filmt drie korte videoboodschappen. Een van de boodschappen is voor de opening van ‘Ode aan Toon de Haas en Adri Markus’, een expositie van werken van het kunstenaarsechtpaar Toon de Haas en Adri de Haas-Markus. Ontmoette Adri in 2015 voor de laatste keer. Ze was op dat moment al weduwe van Toon. Ontving van haar de twee portretten die Toon in 2008 en 2010 van mij maakte. Een prachtig geschenk. Inmiddels is ook Adri overleden, maar haar werk en dat van haar man wordt vanaf zaterdag 3 september dankzij haar vriendinnen – kunstenaar Karin Borgman en kunstliefhebbers Ansje en Henny Weima – geëxposeerd en verkocht in het Oude Raadhuis in Aalsmeer. De opbrengsten gaan naar een goed doel. Kan zelf niet in persoon aanwezig zijn. Daarom een videoboodschap. Hoop dat Ulla Eurich, zakelijk leider van de stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer, er iets mee kan. Neem in de collegekamer met projectdirecteur Chris Schaapman en wethouder Martijn Balster de voortgang door van het Nationaal Programma Zuidwest. Praat bij met Harry Wientjes, actief in de Alliantieraad voor Zuidwest en voorzitter van de Economic Board The Hague. Bereiden mijn aanwezigheid binnenkort bij een bijeenkomst van de ledenraad van de Rabobank voor.
Ontvang Emily Berger en Jaap Timmer van onderzoeksbureau Beke. Zij doen onderzoek naar nieuwe demonstrantengroepen in Nederland. Zo bekijken zij wat de recente ontwikkelingen in demonstraties zijn en wat dit betekent voor de politie en het bevoegd gezag. Verleen daar als burgemeester van de ‘demonstratiehoofdstad’ van Nederland graag mijn medewerking aan. Kijk met belangstelling uit naar de resultaten van het totale onderzoek. Rombout Alkema (directie Veiligheid) vergezelt mij. Ontvang aan het eind van de ochtend ambtgenoot Tanja Haseloop (Oldebroek). Wisselen als altijd ervaringen uit.
Draag aan het begin van de middag, op uitnodiging van docent handhavingsvakken Mike Klein, bij aan de heropening van het ROC Mondriaan-gebouw aan de Helenastraat (Bezuidenhout). In dit gebouw bevinden zich de opleidingen van Orde en Veiligheid. In september 2022 is na een brand de sportzaal van het gebouw verwoest. Hierdoor was het pand niet bruikbaar tot medio mei 2023. De leerlingen waren tijdelijk op andere locaties ondergebracht. De afdeling Veiligheid van het ROC Mondriaan levert jonge mensen af die (in de toekomst) worden ingezet als beveiligers en handhavers of doorstromen naar een opleiding bij de politie of Defensie. Ze dragen dus nu en straks bij aan de veiligheid in de stad. Mike Klein en vestigingsdirecteur Birgül Tiryaki (“Doe er iets langer over, heb last van een zweepslag”) doen me in- en uitgeleide. Groet bestuursvoorzitter Hans Schutte en een aantal buurtbewoners. De leerlingen van de opleidingen aankomend medewerker grondoptreden en beveiliger, oriëntatie Koninklijke Marechaussee staan keurig in de houding op het schoolplein.
Draag na een korte toespraak bij aan de heropening door het met een sleutel openen van een koord van handboeien bij de ingang.
Krijg een rondleiding door het gerenoveerde gebouw. Beginnen bij de vernieuwde gymzaal. Zie hier een demonstratie van een gymles en ga na afloop met alle leerlingen op de foto. De leerlingen Wayne Gajapersad en Werner Munnikhof vragen of ze op mij een staande houden-oefening mogen doen. Doe graag mee, natuurlijk als ‘meewerkende’ verdachte. Lopen richting de ruimte die binnenkort wordt ingericht als kantine en steken daarna door naar de fitnessruimte. Hier krijgen alle leerlingen les om hun fitheid op peil te houden of te krijgen. Oefen, onder het toeziend oog van docent Raymond Haverkamp, zelf ook met een paar gewichten. De zwaarste van 40 kilo is me net iets te veel van het goede.
Maak kennis met twee handhavers en een bestuursadviseur van de gemeente Delft. Spreken over het belang van hun beroep. Geef ten slotte bij de uitgang antwoord op vragen van journalist Tanja Verkaik van De Telegraaf/Den Haag Centraal (lees artikel). Al met al een dynamisch bezoek. Het was goed om de weerbaarheid van de directie, docenten, leerlingen en omwonenden te zien en hoe ze een vervelende gebeurtenis in iets positiefs hebben weten om te zetten.
Ga op weg naar het Malieveld. Draag daar met enkele flinke slagen op een grote gong (klinkt als Tong Tong) bij aan de opening van de 63ste editie van de Tong Tong Fair.
Directeur Siem Boon doet me in- en uitgeleide. Bewonder de talloze kleur- en geurrijke stands op de fair. Begroet de Indonesische ambassadeur H.E. Mayerfas en Wieteke van Dort. Spreek de aanwezigen toe. Anthea van Riel praat de bijeenkomst aan elkaar. Geniet van traditionele dans van Sumbar Talenta uit West-Sumatra en muziek van Erwin van Ligten. Voor even is Den Haag de Indische hoofdstad van de wereld. Sinds de eerste editie in 1959 heeft de Tong Tong Fair zich ontwikkeld tot instituut van nationale betekenis. Met een uitstraling tot ver buiten onze landsgrenzen. En tegelijkertijd is de fair op en top Haags. Bezoek na afloop van de openingsceremonie Warung Tamalinda. In het dagelijks leven werkte de goedlachse eigenaar, Luc Leihitu, tot zijn pensionering bij een Haags ministerie. Bezoekers van de Tong Tong Fair kennen hem van zijn warung waarmee hij en zijn vrouw Els (overleden in november 2020) een halve eeuw geleden begonnen.
Wens Luc, zijn dochter Belinda en zoon Omar van harte geluk met hun vijftigjarig ‘jubileum’. Zeg Sandra (kabinetszaken) gedag die me weer allervrolijkst begeleidde. De Tong Tong Fair bericht over dit bezoek op Instagram.
Terug op het Stadhuis geef ik een interview aan Marcel Conté en Jolanda Broekhuis-Baaten van de VNG. Het interview verschijnt in het VNG-personeelsblad ‘de Will’em’. Leuk om te doen. Krijg na afloop een plak chocolade met daarop een afbeelding van Sharon Dijksma en mijzelf bij de overdracht van het voorzitterschap tijdens het jaarcongres in juni. Zeer attent.
Praat bij met rasartiest en Hagenaar pur sang, Karel de Rooij. Karel, oftewel ‘Mini’ van het vroegere duo Mini en Maxi, groeide op in de Stationsbuurt en woont inmiddels op Scheveningen. We wisselen van gedachten over onder meer een aantal culturele ontwikkelingen in Den Haag.
Woon om vier uur in de collegekamer de vergadering bij het presidium van de gemeenteraad onder voorzitterschap van gemeenteraadslid Dennis Groenewold. Ben aan het begin van de avond kort in perscentrum Nieuwspoort aan de Bezuidenhoutseweg. Neem tijdens een informele ontvangst afscheid van Caroline Schep. Sinds 2016 was zij de Executive Director van het Global Parliament of Mayors (GPM), een internationaal netwerk voor burgemeesters dat in Den Haag werd opgericht naar de ideeën van de hooggeleerde Benjamin Barber. Wens haar veel plezier met haar pensioen.
Praat bij met Sacha Felix, Martin Born en Rob Schuurman (allen van de gemeentelijke directie Internationaal) en met Peter Kurz, tot vorige week burgemeester van Mannheim (en eerder voorzitter van het GPM).
Breng ten slotte een werkbezoek aan politiebureau Zuiderpark aan de mr. P. Droogleever Fortuynweg. Digitaal wijkagent Malek en handhavingsteamlid Colin gamen graag. Net als veel jongeren uit de wijken Moerwijk, Morgenstond, Leyenburg en Rustenburg-Oostbroek. Om het contact tussen hen en de jongeren te versterken komen ze geregeld, online, samen voor een potje FIFA of Fortnite. Zo ook vanavond. Kijk met het spel mee en beantwoord via de livechat vragen van de online aanwezige jongeren. Praat ondertussen ook bij met wijkveiligheidsregisseur Floris, Vincent van het politieteam cybercrime en operationeel specialist Remko.
Avondeet (laat) thuis. Nasi rames van Luc Leihitu’s Warung Tamalinda. Heerlijk. Zet me aan de stukken uit de loodgieterstas en ga niet al te laat naar bed.