Maandag 12 juli

Fiets heen en weer naar mijn toekomstige bovenwoning. Ab de huisschilder is er al. Het is half zeven. Drinken een kopje koffie en nemen het werk en de wereld door. Fiets via huis naar het Stadhuis. Pomp beneden in de fietsenkelder mijn banden op. Makkelijk is anders. Loop tegen achten al enigszins in het zweet naar boven. Begin m’n werkweek met het wekelijkse ‘secaba’-overleg met een aantal naaste medewerkers. Een deel – de tekstschrijvers Ronald en Bas dit keer – sluit aan via de digitale weg. Daarna volgt een kort overleg met een van de bestuursadviseurs, de vergadering van de lokale driehoek in de raadzaal (René van Eck van de politie bericht ons over de actualiteiten) en een vergadering van de staf veiligheid in de collegekamer. Neem een videoboodschap op voor een bewonersbijeenkomst in Schilderswijk. Kan zelf helaas niet bij de bijeenkomst aanwezig zijn.

Begroet aan het eind van de ochtend op mijn werkkamer de weduwe van de in 2015 overleden kunstenaar Toon de Haas, Adri de Haas-Markus. Ontvang van haar twee portretten die Toon in 2008 en 2010 van mij schilderde in zijn atelier aan de Molenweg in Amstelveen. In die periode (2005-2014) was ik daar burgemeester. Het blijft een bijzondere gewaarwording als een portret van je wordt gemaakt. Ongemakkelijk, maar ook zeer eervol. Ben Adri zeer erkentelijk voor de portretten en beloof haar dat ze een mooie plek krijgen. De lokale media AmstelveenZ, het AmstelveensNieuwsblad, Amstelveenweb.com en Amstelveenblog.nl besteden er aandacht aan.

Inmiddels informeren politiechef Paul en directeur veiligheid Hans mij rond 12.00 uur over een zeer ernstig geweldsincident aan de Leggelostraat. Op dat moment is in ieder geval duidelijk dat er twee gewonden zijn en er één overleden persoon is aangetroffen van wie wordt onderzocht of hij de verdachte is. Een tragisch incident met grote impact op getroffenen en omstanders.

Gooi in verband met deze gebeurtenissen mijn agenda om. Zie af van een lunch bij Kompaan Thuishaven aan de Saturnussstraat op de Binckhorst. Laat ter plekke wel even mijn gezicht zien om aan gastheren Jeroen Ditmarsch van Kompaan en Johan van Nieuwenhuijzen van United Fish Auctions en hun gasten zelf te vertellen over het hoe en waarom. Spreek een klein deel van de toespraak die was voorzien uit. Jeroen en Johan geven, als ik weer ben vertrokken, het startsein voor het brouwen van het speciale kreeftenbier. De gasten krijgen uitleg over het brouwproces van het bier en genieten van de ‘seafood lunch’ met Oosterscheldekreeft. Hoop het bier (‘fris en ziltig’), dat eind augustus gereed is, tegen die tijd te kunnen proeven. ‘Running with scissors’ heet het bier. Aan de naam zal het niet liggen.

Race terug naar het Stadhuis. Draag vanuit mijn werkkamer op uitnodiging van Mohamed Boudra, president van de wereldorganisatie van gemeenten United Cities and Local Governments (UCLG) via Zoom bij aan de opening van de vierde editie van het jaarlijkse Local and Regional Governments Forum on the 2030 Agenda (‘Fostering a recovery that is resilient and led by the communities’), in mijn hoedanigheid van co-president van UCLG. Stan Abma (VNG International) vergezelt me. Fiets naar huis (gelukkig, de banden zijn nog hard).

Zit om half drie ‘s middags de door mij ingelaste vergadering van de driehoek voor in de Ambtszaal op het hoofdbureau van politie aan de Burgemeester Patijnlaan. We bespreken het incident dat heeft plaatsgevonden. Zoek na afloop van de driehoek telefonisch contact met Jurgen Verbeeck, voorzitter van de raad van bestuur van Parnassia en ambtgenoot Bas Verkerk (Rijswijk). Ga over tot de orde van de dag.

Ontvang, samen met commissaris van de Koning Jaap Smit, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix bij Pulchri Studio. Zien in de Louis XV-zaal een introductiefilm. Volg daarna de Prinses in haar rondleiding door curator André van Lier en voorzitter Marieta Reijerkerk langs de twintig beelden en hun makers van de expositie ‘Voorhout Monumentaal’ aan het Lange Voorhout en de beeldentuin van Pulchri Studio. Zwaai onderweg naar gemeenteraadslid Ralf Sluijs. Hij zit buiten op een bankje te genieten. Na afloop – het begint opeens te stortregenen – volgt een korte nazit boven in de Mesdagzaal. Geef beneden ter hoogte van de beeldentuin een korte reactie op de tragische gebeurtenissen bij Parnassia aan Rob Vlastuin (TV West) en Maaike Kraaijeveld (AD Den Haag).  Informeer, op de trap naar beneden, de Prinses over de laatste ontwikkelingen rond het incident aan de Leggelostraat. Neem afscheid.

Foto: ANP ROYAL IMAGES MARCO DE SWART

Foto: ANP ROYAL IMAGES MARCO DE SWART

Gebruik het avondeten met bestuursadviseur Sjoukje bij Tabasco in de Theresiastraat. Duik, terug thuis, in de stukken uit de loodgieterstassen en heb uitvoerige telefonische overleggen met gemeenteraadsgriffier Lilianne Blankwaard en wethouder Saskia Bruines.