Zaterdag en zondag 4 en 5 mei

Korte nacht. Toch lekker geslapen in m’n eigen bed. De twee oranje rozen die ik op Koningsdag op de Leyweg kreeg staan nog steeds prachtig. Kwaliteit dus.

Meld me terug bij locoburgemeester Mariëlle Vavier en bel met m’n moeder in Edam. Verricht allerlei huishoudelijke klussen. Ruim op en doe de was en de strijk. Het is lekker weer (maar een stuk frisser dan op Gran Canaria).

Fiets aan het begin van de middag samen met kabinetschef Eline richting de Citroenstraat in de Vruchtenbuurt. Daar bevindt zich één van de locaties die meedoen aan het landelijke programma Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet, een project van het Nationaal Holocaustmuseum. In Den Haag kunnen dit jaar voor de tiende keer verschillende locaties bezocht worden. Voormalig D66-Kamerlid Hanneke Gelderblom-Lankhout groeide als kleuter op in de Citroenstraat. “Ik was een blij kind in de Citroenstraat… van onderduiken was geen sprake, je ging uit logeren.” Van daaruit ging ze gedurende de oorlog als meisje naar verschillende onderduikadressen. Hanneke vertelt in een bomvolle woonkamer beeldend over die periode aan de hand van foto’s en documenten. Een indrukwekkend verhaal.

Bewonderenswaardig hoe Hanneke de ervaringen die zij als kind heeft opgedaan mee heeft genomen tijdens de rest van haar leven. Zij zette zich vervolgens ten volle in voor de samenleving. Dank Hanneke en initiatiefneemster Astrid Dekkers voor deze bijzondere bijeenkomst.

Fiets samen met Eline terug. Besteed de rest van de middag aan de inhoud van de loodgieterstassen. Voorzie een grote stapel tekenboeken van een handtekening. Ondernemer Sidney Rubens belt over een actualiteit. Bel zelf met good old Sjoukje Volten (‘Ja, ik ben nog in Spanje”). Stap aan het eind van de middag opnieuw op de fiets. Doe een paar boodschappen in de Keizerstraat.

Ga aan het begin van de avond in de stromende regen richting de Grote Kerk. Verzorg in de goed bezochte kerk het welkomstwoord van de herdenkingsbijeenkomst aldaar.

Foto: Wouter Vellekoop
In de kerk herdenken we allen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord, zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna. Het ‘Huis voor de Stad’ legt tijdens de herdenking de nadruk op de verhalen uit het heden en verleden van inwoners van de gemeente Den Haag. Het thema van dit jaar luidt: ‘Insluipende uitsluiting’. Dominee Wietske Verkuijl verwelkomt me. Neem in de kerk plaats tussen Wietske en Bram Poons.

Bram is aanwezig op mijn uitnodiging. Vertel over Bram: geboren en getogen Hagenees, actieve en betrokken bewoner van Laak én voetbalman in hart en nieren. Dat Bram hier vanavond is, is heel bijzonder. Als het aan de nazi’s gelegen had, was Bram geen lang leven beschoren geweest. Hij werd geboren op 12 maart 1942, als een van de 17.000 Joden die Den Haag toen nog telde. Zo’n 12.000 van hen werden vermoord in de maanden en jaren die daarop volgden, onder wie Brams vader en moeder en bijna zijn gehele familie. Kleine Bram overleefde, dankzij de inzet van mensen uit het verzet, onder de schuilnaam Bertie bij een jong gereformeerd echtpaar. Wens alle inwoners van Nederland en Den Haag een waardige en verbindende herdenking. Na een interview met Hanneke Gelderblom over haar Haagse jeugd (herkenbaar verhaal na vanmiddag), verzorgt John Dunkelgrün een lezing over zijn boek ‘Waarheen moet ik gaan’; een verhaal over een groot gezin op de vlucht van het naziregime. Tussen de bedrijven door is er muziek van het Oeral Kozakkenkoor en het Oekraïense ensemble Uzory. Pastor Ad van der Helm sluit de bijeenkomst af met een verbindingsritueel. Alle aanwezigen gebruiken een lintje om zich in verbinding met elkaar te kunnen brengen. Emotievolle samenkomst.

Ga aansluitend samen met Bram richting het Haags herdenkingsmonument op het Carnegieplein. Daar aangekomen is de regen gestopt. Althans voor nu. Leg – na een indrukwekkende twee minuten stilte – namens het Haagse gemeentebestuur een krans bij het monument. Loop na afloop van de plechtigheid op uitnodiging van Figo Jans – assessor secundus senatos – even binnen bij de sociëteit van de Haagsche Studentenvereeniging aan de Van Karnebeeklaan. Maak (nader) kennis met de leden van de senaat en dank de studenten voor hun bijdrage aan de organisatie van de herdenking.

Ga, terug thuis, op tijd naar bed.

 

Opnieuw lekker geslapen. En relatief lang. Mooi begin van de zondag. Werk verder aan de inhoud van de loodgieterstassen. Woon rond het middaguur een Haagse Vrijheidsmaaltijd bij. Vanwege het slechte weer helaas niet op het Lange Voorhout, maar in de Grote Kerk. Ruim vijfhonderd Hagenaars en Hagenezen – waaronder stadsdeelwethouder Arjen Kapteijns – zijn bij elkaar om de vrijheid te vieren en te genieten van de gezamenlijke maaltijd gereserveerd door vrijwilligers van de Haagse Hap. Het recept van de Vrijheidssoep is ook dit jaar van Nick Toet. De organisatoren Anne-lyke en Floor leiden me rond. Draag net als Marcel Westerdiep (voorzitter stichting Museumkwartier) met een korte toespraak bij aan de opening. Francis Broekhuijsen presenteert de bijeenkomst en leerlingen van theaterschool Rabarber en De Dutch Don’t Dance Division verzorgen een muzikaal optreden.

En overigens: de soep is heerlijk. Loop langs de tafels, begroet zoveel mogelijk gasten en vrijwilligers en neem ten slotte afscheid van Anne-lyke en Floor.

Begeef me aansluitend naar het ‘mini-bevrijdingsfestival’ op de hoek van de Terletstraat en Hulshorststraat in Transvaal. Doe dat op uitnodiging van moeder en zoon Wil en Patrick Lejewaan. Zit ‘front row’ bij de muzikanten die swingende nummers spelen. Speel met één vinger mee op een van de keyboards. Echt top. Maak kennis met de nieuwe eigenaren Mo en Ramazan van de sigarenzaak.

M’n dochter belt voor de ‘gezellie’.

Het Malieveld is mijn laatste bestemming vandaag. Daar vindt het Bevrijdingsfestival plaats. Peter Boelhouwer (bege)leidt me naar binnen. Ben zelf gastheer van de Haagse Veteranen Area. Elk jaar worden alle Haagse veteranen en partners bedankt voor hun inzet. Hiervoor is een besloten ‘Veteranen Area’ op het festivalterrein waar de vrouwen en mannen (en hun partners) elkaar, onder het genot van een hapje en een drankje, kunnen ontmoeten. Spreek enkele welkomstwoorden uit.

Fotografie: Wil Looijenstijn

Loop richting de backstage van het hoofdpodium. Open vanaf het hoofdpodium het festival zelve. Neem de logistiek door met presentatrice Bibi Breijman, ontvanger van een Haags jeugdlintje Noa van Hagen, stagemanager Gabriel en de organisatoren Robert-Jan Rueb en Gerard van den IJssel. Maak kennis met de Haagse atleten die afgelopen nacht in een estafette het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Den Haag hebben gebracht.

Houd mijn openingstoespraak (deel een fragment via Instagram) en overhandig de brandende fakkel aan Noa. Zij ontsteekt vervolgens het bevrijdingsvuur. Mooie symboliek.

Loop terug naar de Veteranen Area. Begroet een groot aantal veteranen – waaronder oud-wethouder Anne Mulder – en bezoek de stand van het Veteraneninstituut.

Breng ten slotte een bezoek aan de ‘HI The Hague Student Experience’. Maak kennis met een aantal studentenverenigingen en organisaties. En begroet bij de Haagse Studenten Vereeniging (net als gisteravond) praeses Florian Reimus en assessor secundus senatos Figo Jans.

Gebruik het avondeten backstage met een aantal medewerkers. Indisch, verzorgd door Erik de Grauw. Verwelkom later op de avond – het wordt al donker – rechtstreeks uit de helikopter de leden van de band Son Mieux Camiel, Timo, Chayenne, Thijs, Quinten en Maud. Vandaag zijn zij ambassadeurs van de vrijheid. Echte Haagse trots. Deel nog een korte video op Instagram. Son Mieux sluit het festival af.