Begin op het Stadhuis, na de zwembeurt aan de Klatteweg, met het ‘secaba-overleg’ met het team naaste medewerkers: bestuursadviseurs, chef kabinet, het bestuurssecretariaat en communicatie. De tekstschrijvers zijn er allebei weer. Ronald is terug van verlof. Zet Bas met een bos bloemen in het zonnetje ter gelegenheid van zijn recente verjaardag. Nemen een volle agenda aan afspraken door.
Zit aansluitend de vergaderingen van de staf Veiligheid en van de driehoek voor. Evalueer met Eline, Freek en Camilla (alle drie van kabinetszaken) de jaarlijkse ontvangst van het Corps Diplomatique onlangs. Kijken terug op een nuttige bijeenkomst in de Haagsche Club-Plaats Royaal. Bespreek aan het eind van de ochtend de actualiteit met de gemeentesecretaris en de raadsgriffier.
Begin de middag met een vergadering van de staf Burgerzaken in de collegekamer. René van Kuilenburg, directeur Publiekszaken, leidt ons door de agenda. Raadsgriffier Lilianne Blankwaard, Aroen Ramgolam en Arjan Brak (beiden van Publiekszaken) vergezellen René. Bespreken het actieplan opkomstbevordering en andere actualiteiten. Neem in mijn werkkamer met de medewerkers Peter, Bernadette en Jorrit de voortgang van een paar actuele dossiers door.
Draag rond twee uur in Het Nutshuis aan de Riviervismarkt op uitnodiging van Yuri Impens en Anne de Koster (beiden van programmabureau Duurzaamheid) met een toespraak bij aan de opening van de Haagse Klimaatweek. Belangrijk onderwerp in het programma van de hele week is klimaatvrede en recht. Keynote speaker is goede bekende en inmiddels hooggeleerde Joyeeta Gupta (leerstoel Milieu en ontwikkeling van het mondiale zuiden aan de UvA).
Moet meteen door naar de Neuhuyskade. Julia Teeuwen en Awraham Soetendorp nodigden me uit om in het kader van de Week van Respect een gastles te geven. Bezoek rond de klok van drie het Haags Montessori Lyceum (HML). Kunst- en techniekdocent Mijke den Haan en rector Conny van der Zande begroeten mij allerhartelijkst bij de hoofdingang. Loop naar een klaslokaal op de vijfde verdieping. Daar zitten de leerlingen van groep 2B en hun docent Marijke al klaar. Mijke leidt het groepsgesprek. Mijke begint met een check-in-vraag ‘wat betekent respect?’. Beantwoord vervolgens vragen van de leerlingen die ‘min of meer’ spontaan worden gesteld. Goed om te doen.
Krijg na afloop een fles met briefjes vol goede wensen voor Den Haag van de leerlingen mee. Bij het naar buiten lopen vraagt leerling Zuzanna mij, naar aanleiding van een van de besproken onderwerpen, om tips voor hoe ze diplomaat kan worden. Nodig haar uit om er een keer verder over te praten op het Stadhuis. Wordt vervolgd. Deel een video over de gastles op Instagram.
Draag aan het eind van de middag bij aan de opening van de tentoonstelling 200 jaar Redders op Zee in Muzee Scheveningen. Dertien maritieme musea in Nederland staan bij dit jubileum stil. Muzee Scheveningen aan de Neptunusstraat heeft een speciale tentoonstelling georganiseerd die de geschiedenis van het reddingstation Scheveningen belicht. De tentoonstelling gebruikt diverse middelen om het verhaal te vertellen, zoals een tijdlijn, informatieve teksten, een interactief Zeelab, fotografie en videoportretten van redders. Het reddingswerk is verschoven van vissers en koopvaardij naar een breder scala aan zeegebruikers. De KNRM-vrijwilligers verdienen wat mij betreft grote waardering voor hun inzet en vakmanschap. Pim Markering presenteert de bijeenkomst. Museumdirecteur Tamara Peers en conservator Madelène Donkerwolke spreken de aanwezigen toe en de jonge Aysha Hageman draagt het gedicht ‘Een ode aan de redders op zee’ voor van Tara Mae Beije. Nodig na mijn toespraak een aantal kinderen van de BSO Kind aan Zee & Huis uit om op het podium te komen. Halen samen een oranje touw ‘binnen’. Aan het touw is een reddingsboei bevestigd. Hangen de boei op in het ZeeLab, waarmee het Lab symbolisch is geopend. Jongeren kunnen in het Zeelab kennismaken met het reddingswerk. Krijg ten slotte net als Arie Verbaan en Henk Grootveld (beiden KNRM) een rondleiding door de tentoonstelling. Een bezoek waard.
Praat na met een aantal KNMR’ers, waaronder Karsten Klein (oud-wethouder en tegenwoordig KNRM-voorzitter).
Het Kabinet van de Gevolmachtigd Minister van Sint Maarten aan de Prinsessegracht is ’s avonds mijn laatste bestemming. Bezoek er op uitnodiging van gastvrouw Gracita Arrindell de jaarlijkse ontvangst ter gelegenheid van de Nationale Feestdag van Sint Maarten. Zie een groot aantal bekenden, waaronder de Franse en Duitse ambassadeurs Z.E. François Alabrune en Z.E. Nikolaus Meyer-Landrut, de Gevolmachtigd Minister van Aruba Ady Thijsen en de directeur-generaal Koninkrijksrelaties Roald Lapperre (ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).
Foto’s: SXMHouse
Duik, later op de avond terug thuis, in de stukken en post voor morgen, bel met m’n dochter in Houten en heb telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx. Onderwerp: de college-agenda van morgenochtend.