Zaterdag en zondag 1 en 2 mei

En toen was het mei. Het is lekker weer vandaag. Ochtendwandel langs de Nieuwe Parklaan heen en weer naar de Scheveningse boulevard. De Nieuwe Badkapel ziet als iedere ochtend dat het goed is.

 

Stap vervolgens op de fiets voor een paar boodschappen. Ga in de loop van de ochtend naar de centrale bibliotheek aan het Spui. Spreek enkele welkomstwoorden uit tijdens de jaarlijkse landelijke Aangifte Dag, georganiseerd door de stichting Belastingwinkel Rotterdam (SBR). De SBR is een vrijwilligersorganisatie gelieerd aan de Erasmus Universiteit en bestaat ruim 40 jaar. Alle vrijwilligers zijn studenten fiscaal recht en fiscale economie die zich inzetten voor de maatschappij. Chapeau. Fabian Gonesh en Milou Ardesch van de stichting doen me in- en uitgeleide. Na mij spreekt de hooggeleerde Peter Kavelaars (Fiscale economie Erasmus Universiteit). Maak na afloop kennis met een andere hooggeleerde van dezelfde universiteit, Sigrid Hemels (Fiscaal recht).

Neem afscheid en loop binnendoor naar mijn werkkamer in het compleet verlaten Stadhuis. Drink er samen met kamerbewaarder Marcel en Wesley (kabinetszaken) een kopje koffie en ga door naar de Vogelwijk. Wens aan de Kruisbeklaan de 100-jarige Grietje (‘Gré’) Schuil-Raaphorst van harte geluk met haar verjaardag. Ze is als oudste toch de langstlevende van haar zeven broers en zusters. De familievrienden Willem en Machteld Urban zijn er op gepaste afstand. Willem is net zo oud als de 71 jaar die de jarige hier woont. Schoonzusje Gerda is ook jarig vandaag (‘Ik zal het u precies vertellen. Een kwart eeuw jonger’). De eeuwelinge is geliefd. De buurtjes laten vanmiddag een draaiorgel spelen voor haar huis. Aardig gebaar voor de kranige Gré.

Meteen door naar Scheveningen. Begroet bij het Vissersvrouwtje ter hoogte van de Keizerstraat onder anderen brandweercommandant Esther Lieben en Anouk Zwaan (directie veiligheid). Draag vanmiddag bij aan de ‘opening’ van een veilig strand-en zwemseizoen op Scheveningen. Doe dat met lifeguards van de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade en van de Veiligheidsregio Haaglanden. De zee maakt onze stad een fijne plek om te wonen. Helaas laten veel mensen zich nog verrassen in zee door de kracht, kou en stromingen. Afgelopen jaar hebben onze lifeguards ruim 200 mensenlevens gered. Zij doen dus ontzettend belangrijk werk, samen met andere hulpdiensten als politie, brandweer, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ). Maar het getal laat ook zien dat we het bewustzijn en de vaardigheden van badgasten moeten helpen vergroten. Daarom zetten we dit jaar samen met anderen extra in op veiligheid. Wandel met het hele gezelschap naar strandpost 4. Langs de Haagse kust staan vanaf dit jaar 24 vlaggenmasten om strandgangers en watersporters te waarschuwen voor een onveilige zee. De openingshandeling is het gezamenlijk hijsen van de allereerste geel-rode vlag. De vlag geeft aan dat de reddingspost is geopend en lifeguards aanwezig zijn. Stap in een felgekleurde jeep van reddingsbrigade. Ga samen met chauffeur Julius (‘Ja m’n zus wil ook lifeguard worden’) over het strand richting de nabijgelegen beachclub Boonoonoonoos van Leo van de Grient. Een groep kinderen staat daar klaar om polsbandjes uit te delen aan de hotels en ondernemers aan het strand. Bandjes die moeten voorkomen dat tijdens het drukke strandseizoen kinderen ‘kwijtraken’. Met het uitdelen verdienen zij ‘crownies’ (‘10 jaar 4 het feestje!’) (www.crownies.nl). Zo snijdt het mes aan twee kanten. Kinderen doen mee (‘participeren’ heet dat deftig) en dragen bovendien bij aan het Den Haag een stukje mooier en veiliger maken. Top.

 

 

Omroep West en de Scheveninger doen verslag.

Vermaak me, terug thuis, op m’n balkon in de zon met de stukken uit de Stadhuistassen en het schillen van aardappelen.  M’n dochter en haar partner komen vanavond langs. Simone bereidt asperges. Vandaar.

Wandel zondagochtend vroeg heen en weer naar de boulevard. Moet als ik er bijna ben plassen. Gelukkig, denk ik, aan het eind van de Nieuwe Parklaan is een politiebureau. Dat is dicht, of toch niet? Even verderop staat de garagedeur open. Helemaal achterin staat een agent een sigaretje roken. ‘Goedemorgen meneer, mag ik van het toilet gebruik maken?’. ‘Nee, we kunnen dat niet zomaar aan iedereen toestaan, sorry’, zegt de agent vriendelijk. Loop op zijn advies de Utrechtsestraat uit om te zien of de parkeergarage aan Zwolsestraat uitkomst biedt. Dat blijkt niet het geval. Loop richting de boulevard om mijn rondje af te maken en weer huiswaarts te gaan. Hoera. De boulevard biedt wel uitkomst. Ter hoogte van de Lego giraffe staat een plaszuil.

Ik schrijf het maar eerlijk, heerlijk. Zet mijn wandeling met een lege blaas voort. Het zonnetje schijnt inmiddels.

Breng aan het eind van de ochtend aan de Treilerdwarsweg vlakbij de haven een bezoek aan de heer en mevrouw Gerrit en Henny de Ruiter-Moen. Ben net als gisteren bij de eeuwelinge vergezeld van Anita van Zee (kabinetszaken). Wens het echtpaar van harte geluk met hun 70-jarig huwelijk. Ze kregen een dochter en een zoon. Dochter Ellen woont met haar gezin in het Engelse Torquay. Zoonlief Gerrit jr. en zijn vrouw Trudy zijn er wel. De bruidegom nam ooit het bedrijf ‘G. de Ruiter scheepsagenturen’ over van zijn vader. Zijn zoon heeft de zaak van hem overgenomen. Een kleinzoon werkt er inmiddels ook. Een echt familiebedrijf dus. De bruid werkte jarenlang in een bibliotheek (‘Wij kwamen elkaar ooit voor het eerst tegen op straat. Ik was onderweg naar een boekhandel, mijn man was op weg naar school’).

Neem onderweg terug naar huis bij het Vredespaleis op verzoek van Denise van Dijk als oud-winnaar van de DuidelijkeTaalprijs (2018) een kort filmpje op ten behoeve van het naderend afscheid van Rob Doeve, directeur van het Taalcentrum-VU. Zie ‘s middags flarden van de voetbalwedstrijd ADO Den Haag-Feyenoord (3-2). Geniet van de zon op m’n balkon.