Fiets heen en weer naar het zwembad. Begin op het Stadhuis met een vergadering van de staf ‘trajecten haven’ samen met wethouder Anne Mulder en directeur Stadsbeheer Martiene Branderhorst. Een overleg met wethouder Hilbert Bredemeijer over het thema Stolpersteine volgt. De bestuursadviseurs Giel en Ingrid zijn erbij. Woon een ingelaste vergadering bij van de stuurgroep integriteit met wethouder Saskia Bruines. Heb op zijn verzoek een telefonisch overleg met ambtgenoot Sjors Frölich (Vijfheerenlanden). Bereid met raadsgriffier Lilianne Blankwaard-Rombouts de raadsconferentie van morgen voor. Angelien Eijsink belt over de actualiteit, net als Robèr Willemsen (KHN) over weer iets heel anders uit de actualiteit.
Ontvang in de loop van de ochtend Joost Vullings (EenVandaag) en Xander van der Wulp (NOS). Zij komen langs voor hun wekelijkse podcast ‘De stemming’. Spreek over de demonstratie die gisteren rond het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer plaatsvond.
Ben rond het middaguur samen met de Chargé d’Affaires van de Verenigde Staten van Amerika, H.E. Marja Verloop, mede-gastheer van een ‘luncheon’ die in het teken staat van het 130-jarig jubileum van het huwelijk tussen Louis Couperus en Elisabeth Baud. In de prachtige tuin van de residentie aan de Sophialaan traden zij op 9 september 1891 in het huwelijk. Luister naar een leuk en pakkend verhaal van Caroline de Westenholz, oprichter van het Louis Couperus museum aan de Javastraat. Spreek ook zelf het gezelschap toe. Begroet minister Ingrid van Engelshoven, Bas van Nooten (voorzitter stichting directie overleg Haagse musea), Simon Mulder (Art Nouveau Festijn), de nieuwe ambassadeur van Denemarken Jarl Kåre Frijs-Madsen, de ouders van Marja en de ouders van Anouk Zwaan (één van mijn veiligheidsadviseurs). Aardige bijeenkomst op een toch al zonnige dag. Krijg tussen de bedrijven door de publicatie ‘Haagse gezichten, penningen in brons en glas’ van beeldend kunstenaar John Sillevis kado.
Stap rond twee uur op Plein 1813 op een Haagse stadsfiets om samen met Leendert Koudstaal, dé ‘bomenman’ van de gemeente, een rit te maken langs bomen met een bijzonder verhaal. Op Plein 1813 staan prachtige laag vertakte Franse paardenkastanjebomen die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd omdat ze met prikkeldraad waren omwonden, zodat de bewoners er geen takken vanaf konden afzagen voor in de kachel. In de tuin van de Italiaanse ambassade (zichtbaar vanaf de Zeestraat) staan twee oosterse platanen, die door de ambassade perfect worden verzorgd. Fietsen door naar het Vredespaleis waar afgelopen winter in het kader van 75 jaar vrijheid een nakomeling van de Anne Frankboom is geplant. Naast deze boom staan twee ‘verliefde’ hemelbomen. Ze groeien, terwijl ze elkaar als het ware omhelzen, naar de hemel.
Na het Vredespaleis fietsen we, via de Anna Paulownastraat, de Prinsessewal en de Prinsestraat naar de Grote Kerk. Onderweg vertelt Leendert mij over de lindebomen op de Prinsessewal, die bij het herstel van de kademuur op innovatieve wijze zijn gespaard. Bij de Grote Kerk staan twee enorme platanen. Deze staan op de restanten van de oude begraafplaats naast de kerk. Stappen weer op de fiets richting het Heilige Geesthofje. Daar staat mogelijk de oudste (1613) perenboom van Nederland. Een prachtige rustige plek midden in de hectiek van de stad. Op de Koekamp bewonder ik naast het Internationaal Homomonument een prachtige moerascypres. Op de Fluwelenburgwal, naast de Koningstunnel, staat een linde, die kon worden gespaard bij de bouw van de tunnel. De mooie kastanjeboom op de Koekamp is destijds op innovatieve wijze verplaatst en verplant. Het was toen de grootste en zwaarste boom ter wereld, die zonder wortelverlies is verplant. De laatste stop tijdens de fietsroute is de Lange Vijverberg. Samen met de Duitse ambassade en de Adviesraad Monumentale Bomen is er voor gezorgd dat op deze fantastische plek de bomen duurzame groeiplaatsen kregen. ‘Voor de komende zes eeuwen’ vertelt Leendert. Krijg van hem de publicatie ‘Als de bomen van Den Haag konden spreken’. Het boek is geschreven door Karin Anema. Aardig gebaar van Leendert. Krijg ook tips hoe om te gaan met m’n stekje van de enorme gatenplant (Monsteta deliciosa) van m’n ouders. ‘Deze kan direct vanuit het water in goed vochtige potgrond’, aldus Leendert. Waarvan akte.
Neem bij het Mauritshuis afscheid van Leendert. Val bijna onmiddellijk in handen van museumdirecteur Martine Gosselink. Krijg in zaal 8 van het museum, de zaal met de permanente tentoonstelling over Johan Maurits, een boeiend college over Johan Maurits. Aan de hand van de schilderijen die in de zaal hangen vertelt Martine het verhaal van Johan Maurits en zijn rol in de geschiedenis van Nederland. Zeer interessant.
Heb telefonisch overleg met gemeenteraadslid Richard de Mos (fractievoorzitter HvDH/GdM). Gebruik het avondeten met de voormalige collega’s Rob, Ad en Henk. Hun kijk op de actualiteit geeft energie. Gastheer Frans en gastvrouw Carolien zorgen voor voedzame omlijsting.