Dinsdag 1 november

Korte nacht. De eerste dag van november. Gebruik de ochtend en het begin van de middag om een paar wassen te draaien en in de stukken en post uit het Stadhuis te duiken. Vakantie is heerlijk, maar bij terugkomst ligt er altijd een flinke stapel werk te wachten. De huisarts belt over de m’n linkerknie, net als (meerdere keren) algemeen commandant van politie Martine Dijkstra over het verloop van een demonstratie. En Ma belt. ‘Ja, ik dacht, is ie er al?’.

In de loop van de middag gaat het pak weer aan. Begeef me naar de VNG aan de Willemshof aan de Nassaulaan. Loop daar VNG-woordvoerder Angela de Jong en bestuursadviseur Naut Kool tegen het lijf. Komt goed uit. Nemen meteen wat achterstallig onderhoud en een paar actualiteiten door. Ga op bezoek bij NGB-directeur Hilde Westera en haar veelbelovende ‘junior’ medewerker Wessel Versteegh. Spreek voor het magazine Burgemeester van het genootschap met hen over de uitdagingen, kansen en bedreigingen van het werken als burgemeester. Aardig gesprek.

Meteen door naar het World Forum aan het Churchillplein.

 

Daar vond voor de eerste keer de GovTech Summit plaats. Branko van Loon – hij is vanuit de gemeente Den Haag zeer nauw betrokken bij de organisatie van de summit – doet me in- en uitgeleide. Begroet Irakli Beridze werkzaam bij United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute en draag met een toespraak bij aan de afsluiting van de dag. De eerste editie is zeer goed verlopen. Op naar de GOVTECH summit 2023. Neem aansluitend vanuit de Nile-zaal in het World Forum deel aan de ingelaste vergadering van het fractievoorzittersoverleg (FVO) van de gemeenteraad ter voorbereiding van de extra raadsvergadering van morgenmiddag. Heb tussen de bedrijven door telefonisch overleg met raadsgriffier Lilianne Blankwaard, Chiu Man (politie) en met Leonard Geluk (algemeen directeur VNG).

Ben aan het begin van de avond van mijn eerste werkdag in de Kempstraat in Transvaal.

DEN HAAG – Opening LOKAAL informatiepunt aan de Kempstraat in Transvvaal door burgemeester Jan van Zanen en Wendy van Duijn. FOTO EN COPYRIGHT GEMEENTE DEN HAAG/HENRIETTE GUEST

Draag aldaar bij aan de officiele opening van LOKAAL informatiepunt (met name voor arbeidsmigranten). Meerdere gemeentelijke diensten zijn aanwezig, net als met andere partners, zoals Staedion, het MKB, Haagse Bebbies en Ap’s services. Prima unieke samenwerking.

DEN HAAG – Opening LOKAAL informatiepunt aan de Kempstraat in Transvvaal door burgemeester Jan van Zanen en Wendy van Duijn. FOTO EN COPYRIGHT GEMEENTE DEN HAAG/HENRIETTE GUEST

Ontmoet wijkmanager Transvaal Wendy van Duijn (een topper), projectmanager Jeroen Visser en stadsdeeldirecteur Hassan el Houari. Ook wethouder Arjen Kapteijns is aanwezig. Spreek de aanwezigen toe en wens hen heel veel succes.

Heb onderweg naar het volgende item op mijn agenda via MS-Teams een overleg met gemeentesecretaris Ilma, directeur veiligheid Hans, woordvoerder Jan en bestuursadviseur Bernadette. Praten bij over de actualiteit. De wereld – en ook Den Haag – stonden niet stil sinds 22 oktober. Doe dit bijpraten over de actualiteit voor het eerst sinds 1 januari 2014 zonder Sjoukje Volten als adviseur – meestal met focus – ergens in de buurt.

Eindig mijn programma deze dinsdag in de Centrale bibliotheek aan het Spui. Op de vijfde verdieping, in het vernieuwde podium B, vindt de start plaats van de campagne ‘Nederland leest’. Het thema is dit jaar ‘oud worden, jong blijven’. Het boek ‘Mevrouw mijn Moeder’ van Yvonne Keuls (thema is ook zeer toepasselijk voor haar) is uitgekozen als het boek van deze campagne. Begroet Yvonne en haar goede vriendin schrijfster Susan Smit. Susan schreef een lofzang ter inleiding op het boek. Ook neuropsychiator Erik Scherder reflecteert op het thema. Zit naast Yvonne’s kleindochter Ysabel die mij vertelt dat zij lampenkappen ontwerpt. ‘Heb net mijn winkel ‘studio Limonada’ geopend. In de Franklinstraat, op de hoek van de Weimarstraat’. Geestig. Heet na bibliotheekdirecteur Sam Hermans in een kort openingswoord iedereen welkom en sluit af met de woorden: ‘Nederland leest, Den Haag ook’. Moet, in de loop van de avond terug thuis, nog even aan de slag met de inhoud van de tassen. Maar lig op tijd op bed. Heb last van hoofdpijn en (nog steeds) van m’n linkerknie.