Dinsdag 14 mei

Voorzie, na mijn zwembeurt, de huisschilders André en Maikel van koffie. Stap op de fiets richting het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt. Het zonnetje is al goed aanwezig. Heb in het Oude Stadhuis een informeel werkontbijt met een aantal kaasboeren uit de stad. Aanwezig zijn Barry Ridder (Ridders Kaashuis), Joel Wiersma (Escamp’s Kaashuisje), Lennert van Winkel (Van Winkel Kaas en Noten), Franc van der Meer (Zuivelhoeve Kijkduin), Peter Friesen (Alexanderhoeve ’t Kleine Loo), Wim Knijnenburg (Alexanderhoeve Den Haag Loosduinen) en René Waterreus (Cheese and More).

De ondernemers vertellen met liefde over de stad, hun vak, het ondernemerschap en de kansen en bedreigingen van hun werk. MKB-wethouder Nur Icar vergezelt me. Prettig en nuttig ontbijt, herkenbaar bovendien. Ben niet voor niets een kleinzoon van de Edamse kaasgroothandelaar Jan van Zanen (1897-1959). Heb een paar keer kort telefonisch overleg met plv. politiechef Chiu Man. De gehele ochtend en een groot deel van de middag staan voor het overige in het teken van de wekelijkse collegevergadering. Collegesecretaris Rosanne Malschaert kondigt na negen jaar haar vertrek aan. Zij blijft gelukkig bij de gemeente werken (bij de dienst Stadsbeheer). Koppel aan een paar naaste medewerkers de besluiten van het college terug. Praat bij met Wilma Verschoor (hoofd bestuursadvies). Bereid met haar het komende voorzitterschap van Den Haag van de G4 voor. Heb tussen de bedrijven door contact met m’n vandaag jarige zoon en met Ma in Edam (“Gefeliciteerd met je kleinzoon”).

Een aantal personen kon niet aanwezig zijn bij de lintjesregen eind april. Reik aan twee van hen vanmiddag alsnog de versierselen uit die horen bij een Koninklijke onderscheiding. Sander Foederer maakt foto’s van beide momenten. Reik eerst de versierselen uit aan oud-wethouder Michiel Hardon. Michiel kon tijdens de lintjesregen 2024 in Diligentia niet aanwezig zijn in verband met een verblijf in de Verenigde Staten. Familie (onder anderen zijn partner, twee dochters en kleindochter) en vrienden organiseerden vandaag in Het Pleidooi aan de Adelheidstraat een verrassingsbijeenkomst. Spreek Michiel kort toe, hijzelf improviseert een iets langer dankwoord. Uitbater Anne-Marie Hoeksma en haar medewerkers verzorgen ons intussen prima.

Moet meteen door naar buurthuis De Yp aan de Oeverwallaan. Ook Walter van Krieken was niet in Nederland op 26 april. Hij was met zijn gezin onderweg naar Oostenrijk. Echtgenote Birgit Jansen en Peter en Astrid Baks organiseren vandaag iets vrolijks. Reik Walter, de dag na zijn verjaardag, alsnog de versierselen uit die horen bij een Koninklijke onderscheiding. Zijn grote inzet voor Ypenburg is niet onopgemerkt gebleven. Zeer verdiend. Begroet na afloop de vorige en net aangetreden stadsdeeldirecteur, respectievelijk Petra Sevinga en Marion Beaujean. Aardig samenzijn.

Neem afscheid en ga weer op pad. Bel onderweg met goede bekende Gerard Roes en even later over iets heel anders met Harm Goossens, algemeen directeur van het Rode Kruis.

Den Haag kent vele Rotaryclubs, waaronder Rotary Club The Hague Metropolitan. Dit is de internationale Rotaryclub – de voertaal is Engels – van Den Haag. Elke dinsdagavond komen zij bij elkaar in het Leonardo Hotel. Ga er vanavond op bezoek. Nicoletta Morelli ontvangt mij in de hal. Ontmoet in de Statenzaal de andere Rotarians. Kabinetschef Eline vergezelt mij. Inkomend voorzitter Gordon Graham opent de bijeenkomst. Een aantal leden volgt de bijeenkomst via het scherm. Spreek, na het avondeten, over mijn jarenlange relatie met Rotary International en over de uitdagingen van de stad Den Haag. Beantwoord een aantal vragen en luister naar Bardri Madan die een vriendelijk slotwoord uitspreekt. Maken na afloop een groepsfoto in de hal van het hotel.

Woon later op de avond in het Atrium van het Stadhuis op uitnodiging van Reinier van Zutphen een ontvangst bij van de deelnemers aan de 13e editie van het vierjaarlijkse Wereldcongres van het International Ombudsman Institute (‘Act together for our tomorrow’). Spreek de ombudsmannen – afkomstig uit alle delen van de wereld – toe. Maak kennis met onder anderen Joo Yong-Hak uit Korea, en begroet Chu Chen, Wen-cheng Lin en Jao Yung-Ching uit Taiwan. Ontmoette Chu Chen ooit in Taiwan, zij was toen nog burgemeester van Khaosiung.

Praat na afloop natuurlijk bij met onze eigen nationale ombudsman Reinier.

Zie, terug thuis, flarden van de voetbalwedstrijd De Graafschap-ADO Den Haag (2-3). Knap resultaat voor ADO. Zaterdagavond verder.