Dinsdag 25 juni

Verricht m’n zwembeurt en ben even na negenen in Hazerswoude Dorp. Daar begint in de kassen van Hoogenveen Plants aan de Denemarkenlaan het VNG Jaarcongres. Het eerste congres sinds 2014 waar ik niet als voorzitter aan de bak hoef. Geeft een ander gevoel in de voorpret. Verslaggever Jan Belt (Algemeen Dagblad/Alphen aan den Rijn) vangt me op. Hij stelt vragen over de betekenis en het belang van het VNG Jaarcongres. Mijn antwoord: dat is groot. We leren van elkaar en kunnen vooral als 342 gemeenten gezamenlijk een ‘vuist’ maken richting het Rijk. Zie en spreek op het congres veel bekenden. De opening is muzikaal.

Voorzitter Sharon Dijksma spreekt enkele welkomstwoorden uit. De boodschap van de VNG is sinds anderhalf jaar: het is tijd voor gemeenten om naar voren te stappen. Het plenaire programma (thema: de kracht van verbeelding) start onder leiding van Ajouad El Miloudi. Er zijn inleidingen van Sennay Ghebreab over artificiële intelligentie (AI) en inspirerende bijdragen van voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade en olympisch kampioen schaatsen Mark Tuitert.

De locatie is een enorm kassencomplex dat speciaal voor het congres is omgebouwd. Gastburgemeesters Liesbeth Spies (Alphen aan den Rijn), Victor Molkenboer (Woerden) en Pieter Verhoeve (Gouda) betuigen namens hun teams hun trots over het Groene Hart. Terecht.

Sta op weg naar de lunch Joris van Poppel van het NOS Journaal te woord.

Neem op de beursvloer uit handen van Emilie Stumphius de lustrumpublicatie van adviesbureau Necker in ontvangst. Wens de aanwezige medewerkers, adviseurs en eigenaars Roel Freeke, Sabine Zuydam en Jochem Hoogeboom van harte geluk. Heb telefonisch overleg met wnd. ambtgenoot Peter van der Velden (Leiden) en met gemeentesecretaris Ilma Merx. Bel met m’n jarige nichtje Mandy van Zanen.

Haast me inmiddels terug naar Den Haag. Ontvang aan de Hellingweg in de Scheveningse haven bezoekers uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Plaats van handeling is Campus@Sea. Het uitzicht over de haven en de Noordzee is prachtig. Onder leiding van de ministeries van Binnenlandse Zaken (BZK) en Justitie en Veiligheid wisselen de eilanden met Nederland kennis uit over de bestuurlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit. In dit kader brengen delegaties uit het Caraïbisch deel van het Koninkrijk een werkbezoek aan gemeente Den Haag en het RIEC (Regionale Informatie- en Expertisecentrum).

Het doel is te leren van de ondermijningsaanpak in de haven. Onder meer Saskia de Reuver (directeur Koninkrijksrelaties) is er namens het ministerie van BZK. Heet de aanwezigen welkom en vertel over de aanpak van gemeente Den Haag. Presentaties van Robert Oudraad, projectleider Scheveningen Haven (afdeling Ondermijning), en Maria Pluijmers, bestuurlijk adviseur/casusregisseur bij het RIEC, volgen. Begroet ondertussen de kersverse minister van Justitie van Sint Maarten Lyndon Lewis. Wens hem een goed werkbezoek toe.

Weet dat ondertussen vandaag in het programma Lunchroom Lash van Den Haag FM de veiligheidsregisseurs Max en Charmaine vertellen over hun werk. Onder andere over de integrale handhavingsacties die geregeld in onze stad worden uitgevoerd. Dat doet het team veiligheidsregisseurs in samenwerking met de Haagse Pandbrigade, de politie, de Douane en de HTM.

Ga terug naar het VNG Jaarcongres. Bereid onderweg via MS Teams met de wnd. secretaris van de regioburgemeester van de politie-eenheid Den Haag, Paul Snabel, de vergadering voor van het Regionaal Bestuurlijk Overleg komende donderdag. Het einde van het middag- en avondprogramma van de eerste dag van het VNG Jaarcongres vindt plaats in en rond de Sint Janskerk in Gouda. Tijdens de traditionele ontvangst van de gastgemeenten is het druk, gezellig en (vooral) warm. Desalniettemin zeer nuttig om talloze lokale volksvertegenwoordigers en bestuurders te ontmoeten. Gebruik het avondeten in de nabijgelegen Koster Gijzensteeg op het buitenterras van Vidocq met Angela de Jong, mijn voormalige woordvoerder bij de VNG.

Overigens speelt het Nederlands voetbalelftal een zeer teleurstellende interland tegen Oostenrijk. Gaan er met boter en suiker met 3-2 in. Moet terug thuis aan de bak: de inhoud van de loodgieterstassen uit het Stadhuis wacht. Bel met plv. woordvoerder Annelou van Egmond.