Begin in alle vroegte met een lekkere wandeling in de omgeving. Ga even voor achten richting de binnenstad. Vandaag vindt de traditionele Lintjesregen plaats in theater Diligentia. Reik 34 Hagenaars en Hagenezen de versierselen uit die horen bij een Koninklijke onderscheiding. Arriveer via de achteringang, woordvoerder Jan en kabinetschef Eline vangen mij op. Neem eerst een filmpje op waarin ik iedereen oproep om ook voor 2023 mensen voor te dragen voor een onderscheiding. Lois Nieuwenhoven verzorgt de opname. Bereid me in een kamertje boven voor op de uitreiking. Geweldig dat deze zonder beperkingen in het theater kan plaatsvinden. Heet iedereen welkom en spreek tweeënhalf uur lang de 34 decorandi één voor één toe (vertel bijvoorbeeld over Pieter Sekeris: “Hij heeft er vast de stem voor want hij was per slot van rekening jaren lid van mannenzangvereniging ‘Zang veredelt’. Nee, niet zaad, maar zang …”). Sandra en Anita (beiden van kabinetszaken) ondersteunen mij bij deze eervolle klus. De uitreikingen worden muzikaal begeleid door pianist Peter Swinkels. Ga na afloop met de gedecoreerden op de foto. Frank Jansen schiet de plaatjes. Een geslaagde ochtend, veel vrolijke en trotse gezichten. Onder andere het AD, de Telegraaf en Shownieuws doen verslag. Erg leuk dat ik na een kleine vijftig jaar alsnog Henk van der Meijden kan vragen zijn boek ‘Privé over privé’ uit 1974 – dat ik uit de nalatenschap van mijn favoriete Oom Henk en Tante Annie van Zanen kreeg – te signeren.

Gebruik aansluitend met de hele club die betrokken was bij de Lintjesregen (tekstschrijvers Ronald en Bas, woordvoerders Jan en Fleur en het team van kabinetszaken) de lunch bij Barlow op het Plein. Fris me in de loop van de middag thuis even op. Heb telefonisch overleg met plaatsvervangend politiechef Tolga Koklu, met gemeenteraadslid Janneke Holman (PvdA) en raadsgriffier Lilianne Blankwaard.

Reik aan het einde van de middag, wederom in Diligentia, Haagse Jeugdlintjes uit aan 23 kinderen en jongeren die actief zijn op maatschappelijk terrein. Het is geweldig dat zij zich al op jonge leeftijd inzetten voor de samenleving. Spreek de genomineerden één voor één toe. Goed werk van de deskundige jury (bestaande uit Eva, Sanne, Ben, Else en Elise). Het is een vrolijke bijeenkomst met het maatschappelijk kapitaal voor het Den Haag van nu en straks. Gerben Hagenaars is presentator, rapper Benito verzorgt een optreden.

Na afloop staan op het Lange Voorhout, tegenover Diligentia, Sanne en fotograaf Arnaut op me te wachten om een foto te maken voor en met de Vrijheidssoep. Er is ook een jongetje Finn die me een hand geeft en spontaan met me begint te praten. “Heeft u iets gewonnen?”, vraagt ie, terwijl hij naar m’n ambtsketen kijkt. Ik schiet in de lach. Anyway, terug naar de soep. Den Haag doet dit jaar, voor het eerst, mee aan deze actie waarbij op en rond 5 mei, Bevrijdingsdag, soep verkocht wordt voor het goede doel. Ook Ben Lachab van de Participatiekeuken is erbij. Ben gaat op 5 mei de speciale soep koken op het Lange Voorhout. Krijg een blik mee om thuis te proeven (en van Ben zelf een schort tegen de spetters).

Haast me wandelend naar de andere zijde van het Lange Voorhout. Daar vindt de opening plaats van de tiende editie van het ‘The Life I Live-festival’. Draag op uitnodiging van nachtburgemeester Pat Smith op het podium bij aan de opening door de Oekraïense band Go-A aan te kondigen. Goed dat zij hier kunnen zijn.

Begroet een aantal bekenden, krijg een tasje met The Hague’s finest spulletjes er in – bijvoorbeeld een ‘Haagse harde’ venkelworst en ‘Rode klaver’ van Haags Zaad – en ga weer op stap. Maak met gebiedsmanager Ruud Tonkes en medewerker vergunningen Salah el Boustati een ronde langs de verschillende podia in de binnenstad. Ziet er goed uit en de sfeer is prima.

Proef onderweg een saté ayam bij het nieuwe Garuda. Heerlijk. Maak kennis met chef Brian. Wens hem veel succes met de zaak. Heb een korte nazit in de groene vensterbank buiten bij Voorhout aan de Denneweg. Ga dan naar huis. Bel uitvoerig met gemeentesecretaris Ilma Merx. Lig redelijk op tijd op bed. Het is mooi geweest. Morgen opnieuw een stevig dagje.