Dinsdag 28 mei

Stap na m’n zwembeurt op de fiets. Begin op het Stadhuis met een overleg met de gemeentesecretaris. Nemen – zoals bijna iedere week – de agenda door van de collegevergadering die volgt. Hebben bijna alle voorziene collegetijd nodig. Het is zoals het is.

Bespreek rond vier uur ’s middags de (concept)versie van de ‘Staat van de Stad’ met projectleider Jurjen van der Vlist en Fee A’mema. Het is een enorme klus om feiten en cijfers over Den Haag te verzamelen en aantrekkelijk te presenteren. Voor mijn portefeuilles is onder andere het ‘hoofdstuk’ openbare orde en veiligheid van belang.

Robin Middel stond mij het afgelopen jaar bij als woordvoerder. Kijk terug op een prettige en waardevolle samenwerking. Hij gaat binnenkort weer varen – hij is oud-marineman en leeft en reist met zijn boot – en daarna aan de slag met een andere woordvoeringsklus. De afdeling communicatie is daarom op zoek naar een opvolger. Het werk als woordvoerder voor een burgemeester vraagt om specifieke kennis ervaring, zoals op het terrein van openbare orde en veiligheid. Voer een klikgesprek met een kandidaat.

Zit aan het begin van de avond in de collegekamer de vergadering voor van het Fractievoorzittersoverleg (FVO). Loop na afloop samen met bestuursadviseur Nathalie naar de andere zijde van de tweede verdieping van het Stadhuis. Daar huist het Haags Economisch Interventie Team, kortweg het HEIT. Gebruik op uitnodiging van Milou, beleidsmedewerker en toezichthouder, het avondeten met een deel van het team. Geneviève van de directie Veiligheid schuift aan. Wandel aansluitend – in de stromende regen – met onder anderen Chris, Jaap en Milou mee in hun ronde door de Geleenstraat en Doubletstraat. Ondertussen praten ze me bij over de laatste ontwikkelingen en (vooral) over de praktijk van alle dag. Politiechef Karin Krukkert belt in verband met de actualiteit.

De laatste ‘locatie’ van vandaag is vanavond het Theater aan het Spui. Ga naar binnen aan de Kranestraat (de artiesteningang). Bezoek de eerste voorstelling in Den Haag van de Schrijvers voor Oekraïne, een collectief dat is opgericht om het met eigen ogen waargenomen verhaal uit Oekraïne te vertellen en Russische desinformatie te bestrijden. Tommy Wieringa, Jelle Brandt Corstius, Maurits Chabot, Iris Koppe, Olaf Koens en Lisa Weeda vertellen over hun ervaringen in Oekraïne. De opbrengsten gaan via Protect Ukraine naar middelen om Oekraïense militairen te beschermen. Groet voorafgaand aan de voorstelling Jelle Brandt Corstius in de kleedkamer. Spreek de uitverkochte zaal voor de start van de voorstelling toe. Michel Behre, directeur van Crossing Border, doet me in- en uitgeleide.

Fiets naar huis. De regen valt mee. Duik in de stukken voor morgen en bel met de gemeenteraadsleden Andrew van Esch, Constant Martini en Samir Ahraui en met directeur Veiligheid Herke Elbers.