Dinsdag 30 januari

Ga zwemmen. Fiets om half acht naar het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt voor een informeel werkontbijt. Vandaag met ondernemers werkzaam in de installatietechniek. Meneer Willem begroet mij bij de voordeur traditiegetrouw met een (zeer) stevige handdruk. Ontvang samen met wethouder Arjen Kapteijns als gasten Jacques Hoogeveen (J. Hoogeveen & Co), Daniel Beumer en Julius Sol (Beumer IJzerhandel), Richard Gunst (GUNST Warmtetechniek), Martijn Hakman (Van Ginderen), Sebas Pavlovsky en Heja Yahya (Elektra Koning), Peter van Lochem en Joost van Zuilen (Haaglanden Medisch Centrum) en Marc Beste (Dienst Stedelijke Ontwikkeling van gemeente Den Haag). Spreken over hun ervaringen in de stad en regio. Nuttige en leerzame ontmoeting.

Fiets samen met Arjen richting Stadhuis. Zit de collegevergadering voor. Gebruiken de lunch op de vijfde verdieping van de Centrale Bibliotheek met het college van Leiden. Praten bij.

Ronden, terug in de collegekamer, de vergadering af. Koppel met een paar naaste medewerkers de collegebesluiten terug. Overleg op de werkkamer van wethouder Saskia Bruines over het Actieplan Kust 2024. Doen dit samen met de wethouders Arjen Kapteijns en Robert Barker (wethouder Hilbert Bredemeijer wordt vervangen door een medewerker). Regisseur kust Marjet de Jager informeert ons over de plannen voor de komende zomer. Ook de ‘kust-stadsdeeldirecteuren’ Mendy van Veen en Corinne den Heijer nemen deel aan deze bestuurlijke werksessie.

Wandel aan het eind van de middag naar de Heerenkamer van Schlemmer aan de Lange Houtstraat. Heb daar m’n jaarlijkse informele ontmoeting met journalisten die verslag doen over het wel en wee van de gemeente Den Haag, de politieke situatie en onderwerpen die mijn portefeuille betreffen. Wisselen in ontspannen sfeer van gedachten over de uitdagingen die onze stad het komende jaar staan te wachten. Daarnaast passeren een paar grotere onderwerpen de revue. Chef kabinet Eline haalt me op. Loop terug naar het Stadhuis. Doe de post en stukken af op mijn werkkamer. Bel met ambtgenoot Michel Bezuijen (Zoetermeer). Avondeet ondertussen iets eenvoudigs. Overwin mezelf (hoogtevrees) en ga met Eline naar de elfde verdieping om daar een fotootje te nemen van de fraaie ‘ombouw’ van het Atrium.

Treed vervolgens, samen met de secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken Paul Huijts, op als gastheer van een ontvangst ter gelegenheid van de jaarlijkse ambassadeursconferentie in het Atrium. ‘Alle’ Nederlandse topdiplomaten die wereldwijd voor Nederland werken zijn even terug in Den Haag voor een werkconferentie over hoe zij de belangen van Nederland behartigen in het buitenland. Deze ontvangst is voor de gemeente ieder jaar een unieke kans om de internationale ambities van onze stad te presenteren en daarvoor steun te vragen bij onze posten in het buitenland. Benadruk in mijn toespraak onder meer de hechte samenwerkingstraditie met het ministerie.

Spreek onder anderen met de ambassadeurs die ons land in Marokko, Egypte en Tanzania vertegenwoordigen. Maak kennis met Walter Oostelbos, de Nederlandse ambassadeur in Suriname die daar sinds september aan het werk is, met Mariam Lambert van de Orphans Feeding Foundation en met de nieuwe President en CEO van Aramco Europe Mazin Dabbagh. Groet ook de directie van VNG International (Renske en Pieter) en mijn ambtgenoten Sharon Dijksma (Utrecht) en Bouke Arends (Westland). Fiets na afloop samen met kabinetschef Eline naar huis.