Dinsdag 4 april

Politiechef Paul van Musscher en chef Operatiën Tolga Koklu bellen mij in alle vroegte in verband met de treinramp in Voorschoten. Zij informeren mij over de meest actuele stand van zaken. Vreselijk allemaal. Bel zelf met Chris Schaapman (directeur Zuidwest).

Neem op het Stadhuis samen met de gemeentesecretaris de agenda door van de collegevergadering die volgt. Dank aan het eind van de vergadering Ilse de Vreede voor haar inzet als notulist van de collegevergaderingen. Ze gaat als directiesecretaris aan de slag bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Aan het begin van de middag gaan we als college op bezoek bij het college van Leidschendam-Voorburg. In de fraaie, groene en beeldenrijke omgeving van Hofwijck (ooit de buitenplaats van Constantijn en Christiaan Huygens) aan het Westeinde in Voorburg, gebruiken we de lunch en praten we bij over regionale ontwikkelingen. Zit gezellig tussen de wethouders Astrid van Eekelen en Philip van Veller in.


In de loop van de middag, terug op het Stadhuis, maak ik kennis met de woordvoerders Vicky Hendriks en Jurriaan Esser. Zij zullen mij tijdens piket (een dienst waarbij je ook buiten kantoortijden bereikbaar en beschikbaar bent) bijstaan in de woordvoering. Ze staan 24/7 klaar om eventuele mediavragen te beantwoorden. Zo gaat dat in de portefeuille openbare orde en veiligheid.

Maak samen met wethouder Saskia Bruines kennis met de President en CEO van Aramco Overseas Company (AOC), Ahmed Alkunaini. Ahmed wordt vergezeld door zijn business advisor Mamon Salman. Krijg na afloop de publicatie ‘Dutch envoys in Arabia, photographic impressions 1880-1950’ ten geschenke. Nuttige kennismaking.

Ontvang vervolgens in de collegekamer Alejandro Bank en Henri Heijmans van de Liberaal Joodse Gemeente ‘Beth Jehoeda’. Bespreek met hen, in aanwezigheid van Tristan Ober (directie Veiligheid), een aantal actualiteiten die voor de Joodse gemeenschap van belang zijn.

Avondeet iets eenvoudigs op mijn werkkamer en ga dan naar de stadsdeelontmoeting in Escamp. In het Zuid-West College aan de Beresteinlaan ontmoet het voltallige college van B&W inwoners en bewonersorganisaties uit de wijken Morgenstond, Moerwijk, Bouwlust en Vrederust. Stadsdeeldirecteur Harm Benthem leidt ons door het plenaire programma. Stadsdeelwethouder Martijn Balster licht de plannen en acties in de verschillende wijken toe. Daarna volgen inspirerende voorbeelden van initiatieven van mensen uit de wijk. Zo vertelt Sabra Rahiembaks over Sabra’s Bootcamp, Maarten Bakker over de Cultuurraad en krijgt namens de Jongerenraad Morgenstond Amir het woord.

Reik vijf Zuidwest-speldjes uit aan vrouwen die zich inzetten in de wijken. Aan Ahlam Benali-Attouti, Jamila Choukoud, Renate Stüger, Ashana Pal en Wendy Broeders. Dank ze voor hun onvermoeibare inzet voor de buurt.In het tweede deel van de bijeenkomst sta ik net als de wethouders achter een statafel om met bewoners te spreken over onderwerpen die spelen in de buurt. Over parkeren. Over de toekomst van het stadsdeel. Spreek met Asefeh (coördinator van Block 33) over de situatie in Iran. Leila en Loïse brengen het werk van Moeders in Actie onder de aandacht. Ga er graag een keer naartoe. Amir en zijn collega-bestuursleden van de Jongerenraad Morgenstond lichten mij hun plannen toe. Ten slotte nodigt Ernesto Behm, voorzitter van de bewonerscommissie Drecom, me uit om een keer te komen kijken in de Dreven. Doe ik graag. Op Instagram is een sfeerimpressie van de stadsdeelontmoeting te zien.

Kijk thuis nog even naar wat voetbalflarden op televisie. Spakenburg maakt een schitterend doelpunt, maar verliest toch met 2-1 van PSV in de halve finale van de KNVB-beker.