Dinsdag 7 mei

Ga heen en weer naar het zwembad aan de Klatteweg. Groet onderweg Christiana. Zij werkt als schoonmaakster in verzorgingshuis Oldeslo. Zij was vier weken bij haar grootmoeder in Ghana. Leuk haar weer even te zien. Ben om tien uur op het Jonckbloetplein in Laak. Schuif onaangekondigd aan voor een kopje koffie en een praatje bij Peter van Eijk in zijn ‘consumptiehuis De Aanloop’.

Een echt Haags koffiehuis, waarvan Peter al meer dan 50 jaar de uitbater is. Het koffiehuis zelf bestaat sinds 1934. Peter gaat er binnenkort mee stoppen. De opvolger is nog niet bekend. De koffie is heerlijk. Een aanrader.

Wandel naar de overkant van het Jonckbloetplein, naar het Vadercentrum ADAM. Woon op uitnodiging van het Oranje Fonds een werkbezoek aan het Vadercentrum bij van H.M. Koningin Máxima. Het Vadercentrum ontving afgelopen jaar een Appeltje van Oranje. In dat kader brengt H.M. vandaag een bezoek. Doe de Majesteit in- en uitgeleide. Pien Zaaijer – adviseur van Hunne Majesteiten – is er ook. De koningin maakt uitvoerig kennis met de vrijwilligers, bestuurders, bewoners en anderen die een steentje bijdragen aan het Vadercentrum (en er mede voor hebben gezorgd dat het centrum een Appeltje van Oranje heeft mogen ontvangen). Al deze mensen verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.

Vrolijk en positief werkbezoek. Neem afscheid van vele goede bekenden uit de wijk in de wetenschap dat ik volgende week opnieuw in het Vadercentrum te gast ben.

Peter van Heerwaarden (directeur Bestuurszaken) belt. Bel zelf met commissaris van de Koning Henri Lenferink (Gelderland) en met voormalig wethouder Anne Mulder. Breng op deze mooie zonnige dag aan het begin van de middag samen met woordvoerder Robin een werkbezoek aan de Koninklijke Marechaussee (KMAR) aan de Kalvermarkt. Wandel er vanuit het Stadhuis heen. Het is eigenlijk aan de overkant. Krijg een rondleiding door het fraaie pand en praat bij met commandant Annelore Roelofs.

In het kader van een ‘maatschappelijke stage’ die zij voor school moet doen vergezelt de 15-jarige leerling Theyona mij vanmiddag en morgenochtend bij een aantal bezoeken. The Social Sock Factory aan de Koperwerf is in de loop van de middag mijn volgende bestemming. Theyona is erbij. De ‘factory’ is een initiatief van Goods! en mede mogelijk gemaakt door het Leger des Heils in Den Haag. Niels Hermus (eigenaar Let’s do Goods), Chris Vrij (regiomanager Leger des Heils) en Jan van Oosten (gemeentelijk beleidsadviseur OCW) ontvangen me op de Leger des Heils-vestiging aldaar. Woon het lanceermoment van de sokken van Zenon bij en draag bij met een toespraak. Zenon is slachtoffer van mensenhandel. Op dit moment vindt hij rust in het schilderen van abstracte kunst. Zenon is kunstenaar van de maand, wat betekent dat zijn ontwerp wordt verwerkt in sokken. De kunstzinnige sokken worden door Let’s do Goods ontworpen en verkocht. Per verkocht paar doneren zij een paar sokken aan dakloze mensen. Krijg een rondleiding. Zie in het Workcenter hoe de machines onder andere garen van gedoneerde jeans verwerken tot sokken. Trek de sokken van Zenon meteen aan.

Maak na afloop (nader) kennis met Heady Soe-Agnie, zorgcoördinator bij het kennis- en expertisecentrum over sekswerk en mensenhandel SHOP.

Ga samen met Theyona richting woonzorgcentrum Oostduin aan de Goetlijfstraat in Haagse Hout. Wens aldaar Fien Thé-Phoa te midden van haar familie (haar zoon en drie dochters en hun gezinnen) van harte geluk met haar 100ste verjaardag. De op het eiland Java geboren eeuwelinge woont sinds 1969 in Nederland. Eerst in Delft en sinds vijf jaar in Oostduin. Zij is de geliefde mater familias. Haar spekkoek is volgens de aanwezige kinderen en kleinkinderen fameus.

Rijden daarna naar Madurodam. Stap daar op uitnodiging van good old Paul van der Lugt samen met Theyona in een oude tram van het Haags Openbaar Vervoermuseum. In een model PCC-tram om precies te zijn (vandaag met tramnummer 1193), die dit jaar 75 jaar geleden voor het eerst in Den Haag ging rijden. De tram doet nu dienst als toeristentram. Paul is gepensioneerd programmamaker voor radio en televisie en heeft het besturen van een tram (net als zijn maatje Erik de Zwart) als hobby. De opstap bij Madurodam is de route van lijn 9. Daar is het nog even wachten, hulptroepen van de HTM moeten de tram op het rechte spoor zetten (geniet ondertussen van een caesarsalade als avondeten). Als de rondrit begint mag ik zelf een groot deel van de route ‘sturen’. Krijg rij-instructies van Peter Scheepmaker, vrijwilliger en directeur van het Haags Openbaar Vervoer Museum. Ken nu het verschil tussen ‘op zicht rijden’ en ‘op sein rijden’.

Bewonder de trambestuurders die dit dagelijks doen. Fietsers, voetgangers en auto’s komen van alle kanten. Leuk om de stad vanuit deze positie mee te maken. Rijden onder andere langs de Koninginnegracht, het Korte Voorhout, de Lange Vijverberg, de Hofweg, een rondje om de Grote Kerk, het Spui, de Pletterijkade, het Hollands Spoor en het Jonckbloetplein. Stap uit op het Goeverneurplein. Daar moet ik zijn voor mijn afspraak met het buurtpreventieteam (BPT) Spoorwijk.

Loop vanavond een ronde mee met het BPT in stadsdeel Laak. Doe dit op uitnodiging van Ramazan Odek. Ramazan heeft een mooi moment uitgekozen – de zon schijnt om half acht nog steeds. Begin in Buurtkamer Spoorwijk aan het Goeverneurplein. Wacht daar tot iedereen er is. Veiligheidsregisseur Dagmar Oord is er ook. Naamgenoot Jan schenkt koffie en thee. Voorzitter Mehmet Yildiz vertelt over de oprichting van het BPT. Hoor van de binnendruppelende leden, waaronder het enige vrouwelijke lid Joke, hun drijfveren om zich voor het BPT in te zetten. De gemene deler is hun hart voor de wijk. Heerlijk om te horen. Gaan dan op pad in de Van Zeggelenlaan en omgeving. Komen vooral bijplaatsingen bij ondergrondse restafvalcontainers tegen, waar het BPT direct digitaal melding van doet. Ook losliggende stoeptegels of defecte lantaarnpalen worden gerapporteerd. Lopen tot aan de gemeentegrens met Rijswijk, waar een nieuwbouwproject zich ontvouwt, en dan weer terug richting het Goeverneurplein. Prima bezoek, leerzaam bovendien.

Neem afscheid. Dank de leden van het BPT hartelijk voor de gastvrijheid en hun inzet voor de wijk. Zeg “Tot morgen” aan Theyona.

Bel, later op de avond terug thuis, met aannemer Gerard van Blokland en weet dat vanavond Eiko Smit is geïnstalleerd tot burgemeester van de gemeente Sint-Michielsgestel. Eugene Litamahuputty doet verslag.