Dinsdag 9 januari

Het is nog steeds erg koud. Het zwemwater is gelukkig ‘lekker’ warm. Neem op mijn werkkamer op het Stadhuis samen met de gemeentesecretaris de agenda door van de collegevergadering die volgt. Ondertussen komt de zon op.

Na de collegevergadering – de eerste in het nieuwe jaar – volgt ’s middags een thematische bespreking over bestuurlijke integriteit onder begeleiding van de hooggeleerde Leonie Heres. Het uitzicht vanaf de achtste verdieping op de binnenstad is prachtig.

Koppel tussen de bedrijven door de belangrijkste zaken uit de collegevergadering terug aan enkele naaste medewerkers.

Loop aan het eind van de middag naar het Atrium. Woon de prijsuitreiking bij aan de winnaars van de Nieuwsfoto en Sportfoto van het jaar 2023. Ruim 350 foto’s zijn hiervoor ingezonden. De stichting Nieuwsfoto stelde er een tentoonstelling van samen. Voorzitter Edouard van Arem en directeur Tjeerd de Boer ontvangen mij. Annette van Soest presenteert de bijeenkomst. Draag met een toespraak bij aan de opening. Beeld doet ertoe. Heb waardering voor het vak van fotografen en hun beeldbijdragen over wat er speelt in en voortkomt uit onze Nederlandse samenleving. Een terugblik is te zien op Instagram. Dat we deze dinsdagmiddag bij de winnende foto’s Feyenoord terugzien, zal onze buurgemeente Rotterdam vast plezieren. Noem daarbij in het bijzonder Ahmed Aboutaleb. Hij heeft net voor deze bijeenkomst laten weten dit najaar zijn burgemeesterschap te zullen beëindigen (Ahmed informeerde mij in de zomervakantie over zijn besluit). Marcel Verreck deelt zijn reflectie op het nieuwsjaar 2023, en de juryleden Pia Dijkstra (voor de nieuwsfoto) en Anneke van Zanen-Nieberg van NOC*NSF (nee, geen familie) maken de winnaars bekend. De winnaar van de beste nieuwsfoto 2023 is Sem van der Wal. In de categorie sport wint het beeld dat Robin van Lonkhuijsen maakte. De fotografen Tom Bode en Pim Ras krijgen beiden de publieksprijs.

Naast veel fotovakgenoten zijn ook studenten van de Hogeschool voor Journalistiek uit Tilburg voor deze prijsuitreiking naar het Atrium gekomen. De foto’s zijn tot eind januari te zien en daarna in museum Beeld & Geluid. De moeite van een bezoek waard.

Heb telefonisch overleg met politiechef Karin Krukkert, met gedeputeerde Frederik Zevenbergen en met de secretaris-generaal van de Europese vereniging van gemeenten CEMR Fabrizio Rossi. Breng een bedrijfsbezoek aan het Riva Hotel aan de Brasserskade. Maak kennis met het ondernemersechtpaar Hu. Zij en hun schoondochter Linda leiden me rond tijdens de bezichtiging van het hotel.

Gebruik er na afloop het avondeten. Goede bekenden Cees van den Oosten en de heer Chi schuiven aan. Ga meteen door naar het Concertgebouw in Amsterdam. Woon er een deel bij van de gemeentelijke nieuwjaarsontvangst. Annuska van Schie (programmamanager bureau Externe Betrekkingen) doet me in- en uitgeleide. Wens ambtgenoot Femke Halsema een goed nieuwjaar.

Praat bij met locoburgemeester Rutger Groot Wassink. Groet onder anderen voormalig ambtgenoot Ineke van der Wel en Isis van der Wel (oftewel DJ Isis).