Donderdag 10 december

Haal een frisse neus tijdens m’n ochtendwandeling en stap op de fiets. Woon in alle vroegte, samen met bestuursadviseur Esther, in de Tamarschool aan de Fluitenbergstraat in Escamp een voorlichtingsbijeenkomst bij van de stichting Halt. Groep 7 krijgt les. Schooldirecteur Jan Boer ontvangt me bij de hoofdingang. Hij begeleidt me naar het klaslokaal van juf Laura. Halt-medewerker Naima Chokoud is al begonnen met de les. Draag samen met haar bij aan een quiz over het thema vuurwerk. Bijna alle leerlingen beantwoorden de tien vragen goed. Bravo. De stichting Halt verzorgt dit jaar in Den Haag 123 voorlichtingslessen.

Door naar De Passage. Marjolein (kabinetszaken) vergezelt me. Neem het jubileumboek ter ere van het 135-jarig bestaan van De Passage in ontvangst. Priscilla Griffioen van Colliers International en Mandy Mouthaan van A.S.R. Real Estate ontvangen mij in de kantoorruimte van A.S.R. Real Estate. De portier staat me bij de deur al op te wachten. Gezellig. Op het kantoor van A.S.R. krijg ik het boek gepresenteerd. Spreek een dankwoord uit. Feliciteer de winkeliers, hun medewerkers en alle betrokkenen bij De Passage, maar vooral ook de (voormalige) inwoners met deze bijzondere verjaardag en wens iedereen veel plezier toe bij het lezen van dit boek, vol herinneringen en verhalen over 135 jaar Passage. Maak ondertussen kennis met de familie Jansen die vroeger in hotel De Passage woonden en met Arthur Akkerman (vulpenwinkel P.W. Akkerman) de oudste winkelier in De Passage. Mooie happening.

Foto: Joost Hubeek

Foto: Joost Hubeek

Meteen door naar de Koningin Marialaan. Ga met dertig studenten van ROC Mondriaan, school voor Orde en Veiligheid, in gesprek over het thema ‘vrijheid’. Dit alles in het kader van het ‘nationaal gesprek over vrijheid’ dat door de Balie wordt georganiseerd. Vanwege corona wordt er uitgeweken naar de (grotere) Boogiewoogiezaal, waar de School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening is gevestigd. Tim Wagemakers treedt op als gespreksleider, schooldirecteur Birgül Tiryaki spreekt enkele welkomstwoorden uit. Vertel over het vrijheidsbegrip hoe dat dat in de loop der tijden is veranderd, dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en steeds moet worden bevochten en/of onderhouden. Geef ook aan dat de vrijheid van de een als het ware begrensd wordt door de vrijheid van een ander. De studenten hebben een aantal vragen voorbereid. Ze hebben er over nagedacht.

Prima bijeenkomst. Op weg naar de uitgang krijg ik een heerlijke oliebol mee van de horeca-studenten (‘Invitez, the Hague hospitality experience Centre’). Kom graag nog een keer op het ROC terug.

De gehele middag staat in het teken van het voorzitterschap van de VNG. Heb in de Willemshof aan de Nassaulaan een bilateraal overleg met Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG. Dan volgt een (lange) bestuursvergadering online via MS Teams.

Geef na afloop aan het eind van de middag een interview aan Eelke-Jan Jongsma en Irene Schoemakers van de branchegroep Lokale Overheid van BDO. Onderwerp is hun nieuwe benchmark over de jaarrekeningen 2019 en begrotingen 2021 van de gemeenten. De financiële situatie van gemeenten is beroerd en verslechtert de afgelopen jaren steeds verder. Draag vervolgens bij aan twee video-opnamen die Vincent van Dalen maakt. Een daarvan is bestemd voor de Vereniging van Drentse Gemeenten (VDG). Die bestaat volgend jaar januari 100 jaar. Een ‘leeftijd’ om even bij stil te staan, de andere houdt verband met de eindejaarsperiode. Praat bij met beleidsadviseur Bas van den Barg over de Council of European Municipalities and Regions (CEMR) en met bestuursadviseur Jessie Post van VNG International. Fiets naar huis in de wetenschap dat de kerstboom van de Zweedse ambassade aan het Lange Voorhout eerder vandaag is verlicht. Bel later op de avond met m’n dochter en met oud-medewerker Nel de Graaf.