Donderdag 11 november

Fiets heen en weer naar het zwembad. Brandweercommandant Esther Lieben belt in verband met een actualiteit. Bereid via MS Teams samen met de beleidsadviseurs Bert van Vijfeijken (VNG) en Stan Abma (VNG International) de agenda voor van de World Council van de UCLG die begin volgende week in Barcelona plaatsvindt. Begin vanochtend aan de Prinses Beatrixlaan. Praat bij met CEO Dirk de Bilde (Siemens Nederland). Spreek met hem over de stad (‘Ik voel mij hier als Belg welkom’) en de laatste ontwikkelingen in het bedrijf. Verkennen met elkaar de mogelijkheden MBO’ers te stimuleren om een technisch vak te kiezen en daarvoor te gaan. Mooi gesprek. Ontvang, terug op het Stadhuis, op mijn werkkamer mijn ambtgenoten Petra Dassen-Housen (Kerkrade) en Roel Wever (Heerlen) voor een spontaan bliksembezoek. Zij hebben een aantal afspraken in Den Haag en het lukt hen zowaar een kopje koffie met me te drinken. Praten bij en wisselen ervaringen uit over het vak.

Ontmoette eerder dit jaar tijdens een bezoek aan een eeuwelinge goede bekende én hooggeleerde Hans Blom. Bij die gelegenheid spraken we elkaar onder andere over de biografie van Jan Wolkers ‘Het litteken van de dood’ geschreven door zijn zoon Onno Blom. Had in mijn boekenkast ook een exemplaar staan. Hans bood aan deze te laten signeren door zijn zoon. Vanochtend komen ze beiden langs om de daad bij het woord te voegen. Er volgt een aangenaam gesprek. Onno signeert zijn boek met een prachtige stempel. Ontvang ook zijn laatste boek, de biografie ‘De Jonge Rembrandt’. Ben dankbaar. Hoop dat er straks tijdens het kerstreces tijd is om het lezen.

Woon samen met wethouder Saskia Bruines een vergadering van de staf Integriteit bij. Heb via MS Teams bestuurlijk overleg met mijn Zweedse ambtgenoot Carola Gunnarsson (Sala). Spreken over de actualiteit binnen de wereldvereniging van gemeenten UCLG. Breng aan het begin van de middag aan de Maanweg op de Binckhorst een bedrijfsbezoek aan het nieuwe distributiecentrum van Rechtstreex. Word hartelijk ontvangen door oprichter Maarten Bouten. Ontmoet binnen Mariska Slappendel, wijkchef wijkpunt Weimarstraat, en Sonja Janssen, van tuinderij Kleur en Smaak, één van de leveranciers. Rechtstreex organiseert een korte keten tussen boer en consument. Consumenten kunnen verse producten bestellen en afhalen in de verschillende wijkpunten verspreid over de stad. De producten komen van producenten uit de stad of de directe omgeving van Den Haag. Op die manier zijn producten vers en blijft de keten kort, wat weer beter is voor ons klimaat en de prijs die de boer krijgt voor zijn product. En, echt waar, het is smaakvoller. Proef een komkommertje uit de tuinderij. Heerlijk. Logistiek coördinator Hugo van den Haak leidt me rond door het bedrijf. Werp een blik in de koelcel en de vriescel. Ontvang bij vertrek een kistje met allerlei smakelijke producten. Verheug me er op.

Meteen door naar Laakhavens. Bezoek de stichting Wijkberaad Laakhavens in het wijkcentrum aan de Laakweg. Een kat op een brommer begroet me en is nauwelijks onder de indruk. Wijkbewoner Margreet, die hier al sinds 1982 woont en die zich met het Wijkberaad inzet voor de bewoners, doet me in- en uitgeleide. Ontmoet actieve vrijwilligers en bewoners die graag in het centrum komen en zich actief inzetten voor de wijk. Onderstreep nog maar eens het grote belang van hun activiteiten. Krijg na afloop de laatste editie van de nieuwsbrief Laakhavens mee.

Aan de Korte Vijverberg ben ik in de loop van de middag eregast bij de ‘EU Head of Mission meeting’ in het Huis van Europa. Dit is een periodieke bijeenkomst waarbij de 26 ambassadeurs van de Europese lidstaten worden uitgenodigd. Deze keer op uitnodiging en initiatief van de Sloveense ambassadeur H.E. Sanja Stiglic. Danijela Blagojevic en Wim Jansen (beiden van de directie Internationaal) vergezellen me. Spreek het gezelschap toe. Vertel over de Europese agenda van de gemeente Den Haag en over onze bijdrage aan de conferentie over de Toekomst van Europa. Beantwoord na afloop vragen over mijn ervaringen met het COVID-beleid, de impact van buitenlandse werknemers op de woningmarkt, het (kleine) aantal Europese vlaggen in Den Haag en de uitdagingen die ik zie voor de komende jaren. Een levendige en interessante gedachtenwisseling.

Onderweg naar het volgende onderdeel van de agenda zit ik aan het eind van de middag een ingelaste vergadering van de driehoek voor. Woon aansluitend in de Embassy of Food in de Kazernestraat het informele afscheid bij van Wesley Toelen. Wesley onderhield vanuit de gemeente de contacten met de ambassades. Vergelijk onze samenwerking met een diamant die steeds fijner geslepen werd. Wens hem alle goeds in het Westland waar hij chef kabinet wordt. Race inmiddels aan het begin van de avond naar de Pier aan de Strandweg op Scheveningen voor een evaluatie van het strandseizoen met de leden van de werkgroep Veilig en Leefbaar Scheveningen. Neem samen met de wethouders Saskia Bruines en Anne Mulder aan de bijeenkomst deel. De betrokkenheid is groot. De eerste vruchten van de aanpak van de problematiek zijn er, het komt er nu op aan onze gezamenlijke inzet vol te houden. Moderator Paul Cornelissen begeleidt ons op knalgele sneakers door de agenda heen.   Heb tussen de bedrijven door telefonisch contact met wethouder Liesbeth van Tongeren.

Bezoek tenslotte op uitnodiging van Petra de Nooij en Marc Bollerman (stichting Mara) de Marthakerk aan de Hoefkade in Schilderswijk. Krijg uit handen van de samenstellers het allereerste exemplaar van de ‘Gids van internationale en migrantenkerken in Den Haag’ aangeboden. Ben zeer vereerd. Spreek een dankwoord uit. De fraai vormgegeven gids bevat een overzicht van de ongeveer 120 internationale (migranten) kerken die in Den Haag zijn gevestigd, met daarbij een overzicht van de verschillende maatschappelijke initiatieven. Zeer de moeite waard.

Het is inmiddels laat. Thuis wacht een bomvolle loodgieterstas met stukken.