Donderdag 13 juli

Zwem in een nagenoeg leeg bad. Doe m’n 500 meter en ga weer terug naar huis. Schilder Johan Veerman komt om half acht langs. Hij maakt een offerte op voor een buitenschilderbeurt. Ontvang een e-mail van Ruud van der Kleij en zijn vader Leo. Ze kijken met plezier terug op de ontmoeting van afgelopen zaterdagochtend. Er gaat een foto van ons mee in het familiealbum over de 100e verjaardag van Leo van der Kleij. Praat uitvoerig (telefonisch) bij met verkenner Arie Slob.

Ga even voor negenen samen met chef kabinet Eline op werkbezoek bij Norvolk aan de Kranenburgweg. Eigenaar Carla Visch nodigde mij daartoe uit. Ontmoette Carla eerder in Utrecht waar zij de eigenaar was van Carla’s Conditorie Achter de Dom. Nu woont zij sinds vijf jaar in Den Haag. “De liefde bracht mij hier”, vertelt ze. Sinds mei runt zij haar ‘eindproject’ met Zweedse broden en andere Scandinavische lekkernijen aan de Kranenburgweg in het oude café van de Scheveningse Jachtclub. Carla vertelt vol enthousiasme over de totstandkoming van het café en haar leven in Zweden waar zij de inspiratie vandaan heeft gehaald. Proef van een aantal hartige lekkernijen.

Gebruik het bezoek ook om bij te praten met de Scheveningse historicus Evert de Niet. Evert laat mij de tekst zien van een boek dat hij schreef over de dorpenband die Scheveningen met de gemeente Aalten heeft. De band komt voort uit de Tweede Wereldoorlog. Zo’n 500 Scheveningers (waaronder Evert zelf) werden geëvacueerd naar Aalten. Leuk bezoek.

Ben om half elf bij buurtsupermarkt Spar Angela aan het Stuyvesantplein in het Bezuidenhout. De franchisenemers Angela en Homayoun leiden me rond in hun zaak. Hun dochter en zoon zijn er ook. Het ziet er strak uit. Hun zaak aan het plein vervult een belangrijke functie in de buurt. De ondernemers vragen mijn aandacht voor een aantal onderwerpen die hun dagelijkse werkzaamheden raken; de landelijke wet- en regelgeving over tabak en de overlast die zij periodiek ervaren. Goed om dit soort verhalen uit de praktijk van alle dag te horen. Wijkveiligheidsregisseur Charmaine en bestuursadviseur Maarten gaan ermee aan de slag.

Aan het eind van de ochtend is de Open Dag van de stichting Jeugd Vakantie Aktiviteiten (JvA) mijn volgende bestemming. Reis daartoe naar Duinrell in Wassenaar om samen met wethouder Ronald Zoutendijk (Wassenaar) de stichting Jeugd Vakantie Aktiviteiten geluk te wensen met hun 50-jarig bestaan.

Jasper Jansen Verplanke ontvangt me bij de ingang. Reik de stichting de Stadspenning van Den Haag uit. Eveline van der Harst (oud-bestuurslid en nu verantwoordelijk voor de koek en zopie) neemt de Stadspenning namens de stichting in ontvangst.

JVA is opgericht in 1973 door oud-ambtenaar van de burgerlijke stand Hans Burger, op initiatief van oud-wethouder Piet Vink. Het is een Haagse vrijwilligersorganisatie die zich richt op het verzorgen van een goede vakantiebesteding, in het bijzonder voor de Haagse schooljeugd. Dit doet de JVA door jaarlijks in de eerste drie weken van de zomervakantie op landgoed Duinrell in Wassenaar een vakantieproject te organiseren. Kinderen kunnen zich aanmelden voor een, twee of drie weken. Per week kunnen 1.000 kinderen, van kleuters tot en met tieners, uit Den Haag deelnemen. In de zomervakantie rijden dagelijks speciale bussen langs 21 op- en uitstapplaatsen om de kinderen heen en weer naar Duinrell te rijden. Er is een programma met handvaardigheid, toneel, muziek, sport en workshops zoals EHBO, graffiti en uiteraard het bezoeken van de attracties.

In de tweede week is de tienernacht. De oudste kinderen blijven dan een nachtje slapen in grote tenten op het speciale JVA-terrein en hebben een disco en spokentocht in het duingebied. Gedurende het jaar komen de projectleiders (vrijwilligers) regelmatig bij elkaar om een verantwoord programma te maken. Vanochtend maakt het bestuur bekend wie de 150.000e deelnemer is. Het is Angelina, die als cadeau een leven lang toegang krijgt tot het park Duinrell. Neem een kijkje bij een aantal attracties en plekken waar de kinderen verblijven. Goed te zien en te weten hoe leuk de kinderen het hebben. De Stadspenning is meer dan verdiend. Krijg na afloop net als Ronald en Duinrell-eigenaar Philip van Zuylen van Nijevelt een pet en een plaat van het festivalterrein kado.

Breng ’s middags, als beschermheer van de Haagse Bond van Amateurtuindersverenigingen, op uitnodiging van verenigingsvoorzitter Dennis van den Oever een werkbezoek aan amateurtuindersvereniging Eigen Arbeid aan de Zijdeweg. Ontmoette Dennis in november 2022 tijdens een van de burgemeestersontbijten. Dennis en (zijn tante) Ria van der Haas begroeten mij op het parkeerterrein bij de ingang.

In het verenigingshuis ‘De Stal’ drinken wij een kopje koffie. Een rondleiding over het complex langs de 158 tuinen volgt. Bewonder de verscheidenheid aan tuinen, ieder met een eigen verhaal.


Iedere tuin is zo’n 200 vierkante meter groot. Dat vergt een enorme toewijding van de eigenaren. Zie onderweg prachtige waterlelies.

Ben aan het eind van de middag thuis. Fiets vanuit huis naar de kapper aan de Prins Hendrikstraat. Samantha van Ab’s kappers doet haar best. Heb, terug thuis, een uitvoerig overleg via MS Teams met mijn Oekraïense ambtgenoot Ivan Fedorov (Melitopol). De gemeente is op dit moment tijdelijk bezet door Rusland. De burgemeester vertelt mij vanuit Zaporizja over zijn plannen voor als de stad weer bevrijd is. Ivan helpt ondertussen zijn inwoners waar ze ook zijn. Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt (Delfland) belt in verband met een actualiteit. Bel zelf met m’n moeder in Edam en met m’n nichtje Donell en haar moeder tante Shiela Snyder. Fiets ’s avonds heen en weer naar The Fat Mermaid. Praat bij met oud-collega Nurcan Kaya.